Bez obećane financijske potpore Aluminij nije u mogućnosti sam pokrenuti proizvodnju

642 ABC portal 18.kolovoza 2019. 20:45
TEŠKO BEZ POMOĆI

''S obzirom na trenutačnu situaciju i interes javnosti, Uprava Društva osjeća potrebu objasniti kronologiju događaja, prije gašenja proizvodnje te trenutne pripreme i planove za dalji rad'', stoji u dopisu Aluminija koji je u nedjelju upućen medijima. ''Dulje vremensko razdoblje, prije samog gašenja, Uprava Društva je upoznavala javnost i Vladu F BiH sa situacijom u Društvu te zamolila Vladu za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju je Aluminij d.d. plaćao. U cilju rješavanja problema, Uprava Društva je dala konkretne prijedloge za nabavu te formiranje cijene struje putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW cijena, znatno niža, se formira prema Europskoj burzi), te skretala pozornost na neutemeljeno uključivanje cijene CO2 certifikata prema Aluminiju kao korisniku van EU, čime su troškovi električne energije porasli za 8-10 €/MWh'', navodi se. Nažalost, nijedna inicijativa ili prijedlog nisu bili prihvaćeni, dodaje se.

''Gašenjem pogona u Aluminiju d.d. Mostar, dana 10.07.2019., stekli su se svi uvjeti za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog Odbora za otvaranje navedenog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu. Međutim, nedugo nakon gašenja proizvodnje, utemeljeno je Krizno vijeće kojega su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornog Odbora, Uprave Društva, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH. Na prvim je sastancima zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati iznaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnoga pokretanja proizvodnje uz obvezu zbrinjavanja radnika. Na tim sastancima je obećana potpora za pronalazak financijskih sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje, te pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (napominjemo kako je dio ovog procesa u fazi rješavanja)'', ističu iz Aluminija.

Napominju kako je ''nakon toga  Nadzorni Odbor na sjednici dana 19.07.2019. konstatirao da je potrebno poduzeti sve potrebne korake a ciljem saniranja nastale štete i nastavka poslovanja Društva Aluminij d.d. Mostar, sukladno trenutačnom stanju i mogućnostima kao i Odluci Vlade F BiH kojom je produžena financijska konsolidacija Društva Aluminij d.d. Mostar do 10.12.2019. godine''. ''Uprava Društva je nakon toga krenula u realizaciju zadataka koje je dobila putem sastanaka Kriznog vijeća: Izradila je Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta. Navedenim planom restrukturiranja, kronologija početka rada tvornice sastoji se od tri faze: 1. Ljevaonica 2. Anode 3. Elektroliza. U okviru prve faze predviđeno je zapošljavanje 350 djelatnika, od čega 74% u proizvodnji.

 

Ističemo da se Društvo mora držati zakonskih odredbi te uposliti i određeni broj djelatnika koji nisu u proizvodnji. Sukladno ovoj dinamici, predstavljeni su i okvirni iznosi financijskih sredstava potrebni za pokretanje procesa proizvodnje, a kojima Društvo nažalost, ne raspolaže. Treba posebno naglasiti da je 01. rujna bio okvirno i postavljen termin početka rada Ljevaonice, ukoliko se potrebna novčana sredstva osiguraju do 1. kolovoza. No, nažalost, do danas Društvo nije dobilo navedenu novčanu potporu te se proces pokretanja proizvodnje nije realizirao. Trenutačna očekivanja javnosti su usmjerena na pokretanje pogona Aluminija gore navedenim redoslijedom, najprije Ljevaonice, zatim Anoda te u konačnici Elektrolize, uz zadržavanje radnika.

Zasad, nažalost, nema naznaka koje bi potvrdile da će Društvo Aluminij uskoro raspolagati novčanim sredstvima kako bi se ostvarilo ono što svi priželjkujemo – pokretanje svih pogona Aluminija. S obzirom da se iz sredstava Aluminija novac ne može osigurati u potpunosti, Uprava Društva očekuje i novčanu pomoć za otpremnine djelatnicima koji bi planom restrukturiranja u početnoj fazi bili tehnološki višak. Naglašavamo da će Društvo, putem određenih internih resursa, pokušati osigurati dio novca, no ne može osigurati sav novac koji je potreban da bi se proveo Plan zbrinjavanja u predviđenom roku. Uprava Društva je u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom.

Trenutačno se dostavlja potrebna dokumentacija za obradu podataka, a povratne informacija i odluke potencijalnog investitora se očekuju u predstojećem periodu. Ujedno želimo istaknuti kako Uprava Društva u potpunosti surađuje s institucijama vlasti. Ova je kompanija bila i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, stoga pozivamo sve da se priključe naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što zasigurno postoji i nada i smisao'', stoji u dopisu koji je medijima uputio Miljenko Buhač, stručni suradnik za marketing Aluminija d.d. Mostar 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,893429
Srednji: 25,958325
Prodajni: 26,023221

Jedinica: 1
Kupovni: 1,272132
Srednji: 1,27532
Prodajni: 1,278508

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,730171
Srednji: 1,734507
Prodajni: 1,738843

Jedinica: 1
Kupovni: 1,836179
Srednji: 1,840781
Prodajni: 1,845383

Jedinica: 1
Kupovni: 2,178118
Srednji: 2,183577
Prodajni: 2,189036