Fleksibilizacija radnog vremena krenula i u Hrvatskoj: Nije rad četiri dana tjedno, ali nudi se 'petak u papučama'

775 ABC portal 07.listopada 2019. 14:15
KRAĆI TJEDAN

Erste banka uvela je opciju produženog rad tijekom prva četiri rada dana i kraće radni dan petkom, a HT i veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla.
Kako zadržati radnike u Hrvatskoj i privući nove kvalitetne zaposlenike, goruće je pitanje naših poslodavaca.

Premda neki, poput ministra Cappellija ugostiteljima šeretski poručuju "Izvolite povećati plaće pa ćete imati kadra", situacija je u stvarnosti ipak ponešto kompleksnija. Jedno od rješenja je fleksibilizacija radnog vremena i stvaranje boljih radnih uvjeta zaposlenika. Na tom tragu razmišljaju i u Atlantic grupi čiji je suvlasnik Emil Tedeschi najavio da kompanija razmišlja o uvođenju 4-dnevnog radnog tjedna.

Dobar balans
Tedeschi je ideju iznio na Consumer Rules Summitu u Beogradu, a odmah je odjeknula u medijima premda nije prvo rješenje kojim se zaobilazi radni dan po formuli "od 9 do 5". Kompresiranje pet radnih dana u četiri u kojima se odradi 10 sati pa radnici imaju tri dana odmora što (teoretski) smanjuje stres i povećava produktivnost, uvela je konzultantska tvrtka Logička matrica u kojoj ne skrivaju zadovoljstvo. Šef Atlantica na panelu je naglasio da ne bi trebalo samo razmišljati kako privući kvalitetnu radnu snagu već i kako ju zadržati.

"Nadležni brinu i o nizu pogodnosti koje podrazumijevaju kvalitetan radni ambijent, korporativnu kulturu i dobar balans slobodnog i radnog vremena, a ozbiljno razmatramo mogućnost četverodnevnog radnog tjedna", rekao je čelnik Atlantica.

Premda smo u kompaniji zatražili detalje u kojem smjeru se razmišlja i provesti ideju u praksi, iz korporativnih komunikacija poručili su da je izjava "široko interpretirana" te da mogu reći da se o tome razmišlja, no ne i da je ideja u fazi operacionalizacije. Napominju, međutim, da već sad pokušavaju osigurati čim veću fleksibilizaciju radnih uvjeta, poput slobodnog radnog dana za prvi dan škole ili rad od kuće u određenim uvjetima.  Premda je tema goruće pitanje za poslodavce, u krovnom udruženju Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu željeli komentirati taj modus privlačenja i zadržavanja radnika.
 

Hrvatski Zakon o radu po pitanju fleksibilizacije poprilično je rigidan i zahtijeva radni tjedan od najmanje 40 sati, no oni mogu biti raspoređeni sukladno dogovoru. U slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova, radnik mora raditi duže, ali najviše do osam sati tjedno, odnosno 180 sati godišnje.  Ostali poslodavci koje smo kontaktirali imali su podijeljena mišljenja o ideji da se radni tjedan traje četiri dana, a radnici dobiju plaću kao za pet "standardnih" dana.

U Orbicu za koji radi 8000 zaposlenika u 20 zemalja, od kojih je više od 900 djelatnika u Hrvatskoj, o tome ne razmišljaju. "Iz naše kompanije nitko ne odlazi i o tome ne razmišljamo", kratko kaže vlasnik Branko Roglić. Kao jedan od najvećih europskih distributera robe široke potrošnje Orbico će ove godine premašiti 2,5 milijarde eura prihoda.

Kraći zadnji dan u tjednu
U Ersteu već imaju verziju 4-dnevnog radnog tjedna iako ne u punom obliku, u toj banci opcija se zove "Skraćeni petak", a svodi se na produžen rad tijekom prva četiri rada dana i kraći radni dan petkom.  Od ostalih opcija iz Erstea ističu da zaposlenima omogućuju klizno radno vrijeme na poslovima gdje vrsta posla dozvoljava, mogućnost rada u nepunom radnom vremenu, mogućnost uvođenja radnog vremena s drugačijim početkom i završetkom unutar iste organizacijske cjeline, ovisno o potrebama radnika i mogućnostima posla, a "Moj dan" projekt je fleksibilnog mjesta rada gdje je zaposlenicima omogućen rad izvan ureda do četiri puta mjesečno. 

Iz Hrvatskog Telekoma ističu da poznaju mogućnost rasporeda radnog vremena koje odstupa od uobičajenog 5-dnevnog radnog tjedna, a ta mogućnost ugrađena i u kolektivni ugovor HT-a.  "Fleksibilnost radnog vremena jedna je od najvažnijih pogodnosti prepoznatih od strane naših zaposlenika i zato smo nedavno proširili dostupne oblike fleksibilnog rada kako bismo podržali razvoj digitalne kompanije", kažu u HT-u.

U lipnju su uveli mogućnost češćeg rada od kuće kroz "Petak u papučama" i  fleksibilnije dnevno radno vrijeme, veći izbor vremena dolaska i odlaska s posla, za one kojima to dozvoljava priroda posla.  "Ovisno o povratnim informacijama nastavit ćemo proširivati mogućnosti. Svjesni smo da u privlačenju i zadržavanju ključnih talenata, fleksibilnost radnog vremena predstavlja važan element", kažu u HT-u.

Ina fleksibilne oblike rada primjenjuje od 2016., danas ih koristi više od 1200 radnika uz, kažu, prosječno zadovoljstvo od 99 posto. Zaposlenici mogu birati "FlexiTime", mogućnost biranja početka i kraja radnog dana te duljinu trajanja dana, kao i "FlexiPlace", opciju rada od kuće 4 puta mjesečno.

"Kroz fleksibilno radno vrijeme već postoji mogućnost za naše radnike da "višak" sati nakupljenih u tjednu povremeno zamijene za slobodne sate ili dan po izboru što u praksi znači da smo u Ini već omogućili kraće trajanje radnog tjedna", napominju  u kompaniji.  
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,893429
Srednji: 25,958325
Prodajni: 26,023221

Jedinica: 1
Kupovni: 1,272132
Srednji: 1,27532
Prodajni: 1,278508

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,730171
Srednji: 1,734507
Prodajni: 1,738843

Jedinica: 1
Kupovni: 1,836179
Srednji: 1,840781
Prodajni: 1,845383

Jedinica: 1
Kupovni: 2,178118
Srednji: 2,183577
Prodajni: 2,189036