Iz Dalmacijavina poručuju: Utrostručit ćemo prihode, a Pipi već osvaja nova tržišta

46,749 ABC portal 10.srpnja 2017. 14:45
SEZONA KRENULA

Predsjednik Uprave Dalmacijavina, o rebrendiranju njihova najjačeg brenda, novim ulaganjima u vinski biznis, strategiji povratka na ostvarivanje dobiti i kreiranju ekskluzivnih proizvoda.

Nakon promjene vizualnog identiteta Pipija i vina Dalmacijavina koje je napravljeno tijekom proljeća mladi menadžer Luka Diel Zadro sa svojim timom ovih dana ulaže ogromne napore kako bi se Pipi pozicionirao tijekom sezone u Dalmaciji, ali i proširio na tržišta regije i EU. Osim Pipija, Dalmacijavino investira i u segment razvoja vinarstva i ekskluzivne kvasine. O tom smo razgovarali s predsjednikom Uprave Lukom Diel Zadrom.

Kako je krenula sezona u Dalmacijavinu? Jeste li zadovoljni prodajom nakon uvođenja novog vizualnog izgled Pipija i vina?

Sezona je krenula odlično. Na ruku nam je išao kasniji Uskrs jer nam je prodaja već tada snažnije krenula. Osobito smo zadovoljni prodajom vina. Ljudi su se vratili poznatim okusima, a i novi vizualni identitet potaknuo je mnoge da isprobaju naša vina i uvjere se u njihovu kvalitetu. Velike pohvale idu i našim kolegama na terenu, koji su napravili veliki posao u segmentu ugostiteljstva. Novi dizajn Pipija dobiva pohvale sa svih strana svijeta i jako je dobro prihvaćen. Spojili smo nove trendove s poznatim okusom i možemo reći da je novi izgled pun pogodak.

Koliko je dosad već prodano u Hrvatskoj i izvan nje Pipija i kakvi su trendovi? Jeste li zadovoljni planovima?

Do sredine lipnja u PET ambalaži smo prodali 700.000 litara te 1,3 milijuna staklenih bočica. Nadamo se da će ljetni mjeseci potvrditi naše planove da završimo na 2 milijuna litara u PET bocama i premašimo 3 milijuna staklenih bočica. Tijekom zime planiramo uvesti nove boce u segmentu PET ambalaže, a uvest ćemo i bocu od jedne litre pa ćemo u trgovinama biti prisutni s pakiranjima od 0,5, 1 i 2 litre.

Koliko danas imate vinograda i koliku proizvodnju vina planirate?

Imamo 200 hektara vinograda u Drnišu, od kojih dobivamo oko milijun litara vina. Određeni dijelovi vinograda daju grožđe izvanredne kvalitete, dok drugi trpe posljedice zanemarivanja u prošlosti, kada se tvrtka borila s problemima. Kako bismo osigurali jednaku kvalitetu grožđa na gotovo 100 hektara moramo što prije obnoviti trsove.
 

Jesu li radnici Dalmacijavina sada zadovoljni i što se radi po pitanju novog zapošljavanja, ulaganja, rasta prodaje?

Treba uzeti u obzir da restrukturiranja traju po nekoliko godina, a mi smo službeno krenuli tek prije godinu dana. Situacija je i dalje izazovna. Usmjereni smo prema učinkovitoj organizaciji poslovanja i prilagođavanju zahtjevima tržišta. Radnicima nastojimo osigurati što bolje uvjete, a nove zapošljavamo prema potrebi.

U sljedećem razdoblju najviše ćemo se usmjeriti prema zapošljavanju u sektoru prodaje i obnovi voznoga parka kako bismo još bolje komunicirali s našim kupcima, a time i pojačali rast prodaje.

Gdje osim u Hrvatskoj imate rast prodaje?

Naši proizvodi se dobro prodaju u BiH Crnoj Gori i Sloveniji. Cilj nam je jače ući na austrijsko tržište, a dogovorili smo i izvoz u SAD. U sljedećih 12 mjeseci planiramo se pozicionirati na tržištima Njemačke, Srbije i Makedonije.

Kako se kao mladi menadžer snalazite na čelnoj poziciji u velikoj tvrtki i s novim poslovnim izazovima? Jeste li ekipirali menadžment?

Menadžment smo dijelom popunili, no i dalje ima prostora u određenim sektorima. Želimo dati priliku mladim ljudima.

Najavili ste i proizvodnju barriuqe vinskog octa?

Kvasina Barrique će na tržištu biti dostupna ovog mjeseca u dva pakiranja. U prodaji će se moći pronaći premium pakiranje u graviranoj drvenoj kutiji s pričom o proizvodu na hrvatskom i engleskom jeziku. Za ugostitelje smo pripremili dizajniranu kartonsku kutiju u kojoj se nalazi šest bočica. Već smo dogovorili suradnju s vrhunskim restoranima, duty free trgovinama u zračnim lukama te trgovinama s delikatesama u najvećim gradovima.

Kakvi su vam planovi za iduću godinu?

Dalmacijavino smo preuzeli tek sredinom 2016., a prema podacima Fine prihodi su 2015. u stečaju iznosili nešto više od 46 mil. kuna. Teško je napraviti usporedbu s 2016., kad smo tek u lipnju krenuli s poslovnim aktivnostima, no očekujemo da će ovogodišnji prihodi biti 2,5 do 3 puta veći, iako smo daleko od ostvarivanja dobiti. Prave pokazatelje za usporedbu ćemo imati nakon sezone 2018. Za ostvarivanje dobiti treba nam mnogo veći udio na domaćem tržištu i još snažniji izvoz. U Hrvatskoj ćemo se usmjeriti na Istru, Kvarner, Slavoniju i osobito Zagreb.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,72273
Srednji: 25,787198
Prodajni: 25,851666

Jedinica: 1
Kupovni: 1,278383
Srednji: 1,281587
Prodajni: 1,284791

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,788213
Srednji: 1,792695
Prodajni: 1,797177

Jedinica: 1
Kupovni: 1,841031
Srednji: 1,845645
Prodajni: 1,850259

Jedinica: 1
Kupovni: 2,179457
Srednji: 2,184919
Prodajni: 2,190381