Izraelsko-kineski potencijalni investitor pokrenuo proces za dubinsku analizu Aluminija

880 ABC portal 13.kolovoza 2019. 19:15
DUBINSKE ANALIZE

U upravnoj zgradi kompanije Aluminij d.d. Mostar danas je održan sastanak Kriznog stožera Društva kojem su pored Uprave Društva i predstavnika Nezavisnog sindikata prisustvovali i predsjednik HNS BiH Dragan Čović i ministrica financija FBiH Jelka Milićević. Poslije ovog sastanka održan je još jedan i to sa predstavnicima potencijalnih investitora, izraelsko-kineske kompanije.

Novi sastanak na temu uplate doprinosa, otpremnina i ponovnog pokretanja proizvodnje koja je bila planirana za 1. rujan ove godine poslužio je za predstavljanje rezultata ankete po kojoj se 64 posto radnika izjasnilo da bi pristalo na nastavak rada uz izmijenjene uvjete (smanjenje plaća za 50 posto), 9 posto ih se izjasnilo da bi uzelo otpremnine, 6 posto je zaokružilo i jedno i drugo, dok se 21 posto radnika nije nikako izjasnio, kazao je za Fenu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić.

Po njegovim riječima, nacrtom sistematizacije novih radnih mjesta, koja je predviđena za prvu fazu ponovnog pokretanja proizvodnje u Aluminiju, predviđeno je 334 radnika, s tim da je za 495 zaposlenika, koji imaju ugovor na neodređeno, potrebno osigurati otpremnine u iznosu od oko 4 milijuna maraka, koje Uprava društva nema.

Biokšić smatra da je i iz tih razloga upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva.

"U ovakvoj situaciji, bez stranog investitora i bez ikakve financijske injekcije, s ovolikim otpremninama, dovodi se u pitanje misija pokretanja proizvodnje, a federalna ministrica financija Jelka Milićević je također potvrdila da bi ovih 334 zaposlenika moralo prvih mjesec, dva, radit bez plaće", napomenuo je Biokšić.

Uprava je danas prezentirala nacrt sistematizacije za Fazu 1, Ljevaonica i prateće službe s objašnjenjima vezanim za radna mjesta. Također je dostavljen i plan restrukturiranja koji uključuje sve tri faze s dinamikom provođenja.

"Trenutno se izvode pripremne radnje po do sada obavljenim analizama za pokretanje Ljevaonice. Faza 1 je definirana kao pripremna faza za stvaranje preduvjeta za nastavaka rada ostalih pogona u fazama 2 i 3. U okviru rada na Fazi 1 je potrebno stvoriti preduvjete za realizaciju zbrinjavanja dijela zaposlenika koji će biti definirani kao tehnološki višak kroz model mirovina i otpremnina", naveli su iz Aluminija nakon današnjeg sastanka.
 

Implementacija prve faze će se, kako su istakli, definirati kroz radne aktivnosti za 350 djelatnika. Kroz proces implementacije financijske konsolidacije će se pokušati stvoriti preduvjeti za pokretanje ostalih pogona kroz održiv model poslovanja.

"Također se potvrđuje da se intenzivno radi na uvezivanju staža za sve zaposlenika, za što postoje i određeni modeli rješavanja. Nakon sastanka sa predstavnicima sindikata održan je i radni sastanak s predstavnicima potencijalnih investitora koji su već pokrenuli procese za due diligence analizu", stoji u priopćenju za javnost mostarskog Aluminija.

Ranije je navedeno da je riječ o izraelsko-kineskoj kompaniji.

Due diligence analiza je dubinska analiza i jedan od ključnih koraka u procesu kupovine nekog društva. Podrazumijeva procjenu ugovaranja s komercijalnog, financijskog i pravnog stajališta. Provodi se s ciljem što boljeg uvida u razne aspekte poslovanja društva prije akvizicije radi izbjegavanja neizvjesnih stanja ili eventualnih sporova.

Podsjećamo da su proizvodni pogodni Aluminija ugašeni prije nešto više od mjesec dana, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže. Aluminij već nekoliko godina posluje s gubitkom.

Financijska policija FBiH je u srijedu ušla u prostorije Aluminija kako bi izvršila uvid u financije do dana gašenja poduzeća. O rezultatima izvještaja javnost još nije upoznata.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,893429
Srednji: 25,958325
Prodajni: 26,023221

Jedinica: 1
Kupovni: 1,272132
Srednji: 1,27532
Prodajni: 1,278508

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,730171
Srednji: 1,734507
Prodajni: 1,738843

Jedinica: 1
Kupovni: 1,836179
Srednji: 1,840781
Prodajni: 1,845383

Jedinica: 1
Kupovni: 2,178118
Srednji: 2,183577
Prodajni: 2,189036