Lasta krenula s radom, testiraju se njezini najpoznatiji proizvodi

497 ABC portal 15.listopada 2021. 08:30
U ČAPLJINI

Tvornica za proizvodnju keksa i vafla 'Lasta' već je počela s radom, a trenutno se provodi testna proizvodnja najpoznatijih slastica te čapljinske tvornice, ali s poboljšanim recepturama i pakiranjima kako bi se zadovoljili najviši standardi kvalitete, potvrdio je Feni predsjednik Uprave Violete, Petar Ćorluka. - Tvornica Lasta već je krenula s radom, testna proizvodnja je u tijeku. Nismo opterećeni vremenom, testiramo opremu. Zahtjevi su visoki i sve mora biti spremno kako bi izašlo na tržište. Proizvod će bit finalan kad se potvrdi visoki standard kvalitete koji Violeta već ima - kazao je Ćorluka. Svi radovi, dodao je, odvijaju se prema planiranom rasporedu i naputcima struke - tehnologa, inženjera, konzultanata.

Smatra kako je od velikog značaja da svi nivoi budu ispunjeni, od same organizacije, proizvodnje, tehnologije i kontrole kvalitete kako bi se započeta realizacija odvila u skladu s postavljenim ciljevima. Ćorluka nije mogao precizirati kad bi se Lastini proizvodi mogli naći na policama dućana, naglasivši kako sve ovisi od uštimavanja novih strojeva.  - Imamo neke garancije od proizvođača, ali oni vrlo često i plate penale zato što kasne i nisu sve uštimali kako treba. No, mogu garantirati da sigurno nećemo pustiti na tržište proizvode dok ne budu ispitani, provjereni i najviše moguće kvalitete jer mi moramo biti konkurentni i kvalitetom i dizajnom i cijenom - istaknuo je.
 

Marija Tolić, prehrambeni tehnolog u Lastinoj proizvodnji, također je ponovila kako su svi radovi u završnoj fazi i da su krenuli s pečenjem, odnosno testiranjem recepata i proizvoda na strojevima. Spomenula je i čuvenu lastinu štrudlu i njezine ostale prepoznatljive proizvode, koji će, kako kaže, među prvim izaći na tržište, no s malim promjenama u vidu poboljšanja sirovina i pakiranja.   -  Kvaliteta sirovina je sigurno poboljšana, kao i sami proces proizvodnje tako da će i okus biti bolji – ustvrdila je Tolić te najavila i nova pakiranja, biorazgradiva i ekološki prihvatljiva. Što se tiče ulaganja, tj. troškova obnove, Ćorluka ističe da je u opremu i infrastrukturu Laste ukupno investirano oko 15 milijuna eura, naglasivši protom kako je, kako bi se postigla premium linija slastica, tvornica zahtijevala značajna ulaganja.   Od izvođenja građevinskih radova – unutarnjih i vanjskih, obnove tvornice, ulaganja u održivi razvoj i visoku tehnologiju proizvodnih pogona, do maksimalnog ulaganja truda i potrebnih sredstava u istraživanje tržišta i sami razvoj novih proizvoda.

Upitan koliko će biti zaposleno radnika, istaknuo je kako su proizvodni kapaciteti dosta visoki te da će broj zaposlenih ovisiti o uposlenosti pogona, tj. potrebama tržišta.  - Svako novo radno mjesto otvoreno u proizvodnji po nekim istraživanjima zahtijeva ili donosi još minimalno deset zaposlenih u cijelom lancu. Ovdje mislimo na radnike iz skladišta, prodajne predstavnike, ljude iz marketinga, dostave, distribucije, financija, knjigovodstva i sl. – naveo je Ćorluka. Najavio je kako će Čapljina ponovno zamirisati svojim poznatim slasticama iz Lastinog asortimana te uz ostale novitete koji će se lansirati na tržište.

-  Svi proizvodi će se unaprijediti s poboljšanim recepturama i pakiranjima. Svakako, uz nove i visoke tehnologije te kvalitetne sirovine, idemo prema stvaranju najboljih proizvoda – zaključio je novi vlasnik Laste.  Inače, tvrtka Violeta kupila je čapljinsku Lastu prije dvije godine.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,948533
Srednji: 26,013567
Prodajni: 26,078601

Jedinica: 1
Kupovni: 1,351722
Srednji: 1,355110
Prodajni: 1,358498

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,724359
Srednji: 1,728681
Prodajni: 1,733003

Jedinica: 1
Kupovni: 1,871047
Srednji: 1,875736
Prodajni: 1,880425

Jedinica: 1
Kupovni: 2,295224
Srednji: 2,300976
Prodajni: 2,306728