Ovo su najtraženija zanimanja u BiH i poslovi za koje kažu da ih nema

1,343 ABC portal 22.svibnja 2019. 08:30
KAŽU DA IH NEMA

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je detaljne podatke o zanimanjima koja su bila najviše tražena u prošloj godini, kao i podatke koja su to zanimanja s najvećim brojem nezaposlenih osoba po županijama, u RS-u i Brčko distriktu.

Zanimljiv podatak je da, iako u skoro svim dijelovima BiH tvrde da nedostaje medicinskog kadra, na evidencijama za zapošljavanje je veliki broj ovog kadra koji je nezaposlen. Izuzetak su doktori medicine koji su postali deficitarno zanimanje. 

Prema riječima direktora Agencije Muamera Bandića, najtraženija zvanja, kada je riječ o VSS, su ona vezana za IT sektor, zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut i doktor medicine - specijalista. 

"Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima najviše na evidencijama nezaposlenih. Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima i socijalnim radnicima", naveo je Bandić.

Najveća potražnja za radnicima sa SSS je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. 

"Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i prometnih tehničara", rekao je Bandić.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari i bravari. Ovdje treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja dosta veća od nekih drugih. S druge strane najviše nezaposlenih sa VKV i KV kvalifikacijom ima među vozačima motornih vozila i frizerima.

Gledajući po županijama, u USK najviše nezaposlenih na evidenciji za zapošljavanje je sa zanimanjima ekonomskog tehničara, prodavača, gimnazijalca, automehaničara, nastavnika, krojača, strojarskog tehničara, medicinske sestre te kuhara.

U Posavskoj županiji to su prodavači, bravari, automehaničari, frizeri i šivači, dok su u Tuzlanskoj županiji to diplomirani ekonomisti, pravnici, maturanti gimnazije, ekonomski i strojarski tehničari, medicinske sestre, kemijski tehničari, frizeri, bravari, kuhari, automehaničari i prodavači.

Zeničko-dobojska županija ima višak diplomiranih pravnika i ekonomista, ekonomskih i strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara, kuhara, automehaničara, frizera, bravara i prodavača.

Bosanskopodrinjski kanton ima višak poljoprivrednih tehničara, prodavača, krojača, kemijskih tehničara i adminsitrativnih službenika.

U Srednjobosnaskoj županiji najbrojniji među nezaposlenima su sa završenom gimnazijom, ekonomskom i tehničkom školom, elektrotehničkom školom, obućarskim zanatom, trgovačkom i tekstilnom školom te pravnim i ekonomskim fakultetom.

Hercegovačko-neretvanska županija ima višak diplomiranih pravnika i ekonomista, inžinjera agronoma, maturanata gimnazije, ekonomskih i strojarskih tehničara, bravara, kuhara, prodavača, automehaničara i konobara.
 

Kanton Sarajevo ima dužu listu zanimanja koja su višak: prodavači, maturanti gimnazije, ekonomski tehničari, diplomirani ekonomisti i pravnici, novinari, medicinske sestre, grafičari, strojarski i ekonomski tehničari, vozači, frizeri i bravari.

U Livanjskoj županiji najmanje posla ima za ekonomske i strojarske tehničare, elektromehaničare, bravare, elektrotehničare, automehaničare i kuhare.

Republika Srpska ima višak radnika iz sektora financija, ekonomista (VSS i SSS), trgovaca, pravnika, metalaca, pedagoga, mehaničara i strojara, radnika u sektoru ugostiteljstva, električara i energetičara.

U Brčko distriktu najbrojniji među nezaposlenima su diplomirani ekonomisti i pravnici, ekonomski tehničari, maturanti gimnazije, prodavači, automehaničari, bravari, kuhari i cvjećari.

Detaljnu listu možete pronaći ovdje. 

Kada je riječ o brisanju iz evidencije u svrhu zapošljavanja zanimanja su šarolika i zanimljivo je da su pojedina zanimanja koja su ujedno najbrojnija na evidencijama za zapošljavanje po nezaposlenosti, najbrojnija i po broju zaposlenih u prošloj godini.

USK: profesori raznih smjerova, nastavnici, strojarski tehničari, maturanti gimnazije, prodavači, automehaničari i zidari.

PK: diplomirani ekonomisti, savjetnici za odnose s javnošću, ekonomisti, adminsitrativni službenici, elektrotehničari, komercijalisti, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari, automehaničari, bravari, frizeri i prodavači.

TŽ: ekonomisti, doktori medicine, inžinjeri elektrotehnike i strojarstva, pravnici, profesori bosanskog, hrvatskog i srpskog te engleskog jezika, razredne nastave, ekonomski tehničari, elektroenergetski tehničari, elektroničari, maturanti gimnazije, medicinske sestre, rudarski tehničari, službenici u knjigovodstvu, tehničari cestovnog prometa, bravari, kuhari, zavarivači i vozači kamiona.

ZDŽ: automehaničari, elektromehaničari, frizeri, krojači, krznari, metalotokari, prodavači, vozači putničkog i teretnog vozila i šumarski tehničari.

BPK: frizeri, krojači, vozači, ekonomski tehničari, Kemijski tehničari, medicinske sestre, poljoprivredni tehničari i magistri prava.

SBŽ: ekonomisti, prometni tehničari, ekonomski tehničari, medicinski tehničari, fizioterapeuti, konkfekcionari tekstila i konfekcionari.

HNŽ: prodavači, kuhari, ekonomski tehničari i maturanti gimnazije.

KS: defektolozi, pravnici, nastavnici razredne nastave i tjelesne kulture, socijalni radnici, ekonomski tehničari, elektroenergetski tehničari, elektrotehničari za domaćinstvo, fizioterapeuti, grafički tehničari, maturanti gimnazije, medicinske sestre, automehaničari, bravari i frizeri.

HBŽ: prodavači, elektromehaničari, automehaničari, bravari, kuhari, konobari, maturanti gimnazije, šumarski tehničari, ekonomisti i komercijalisti.

RS: poljoprivrednici, kemičari, bravari, metalci, automehaničari, strojarski tehničari, mehaničari, električari, zidari, građevinci, stolari, prerađivači drveta, konfekcionari, obućari, mesari, frizeri, vozači kamiona, prodavači, carinici, konobari, hotelski radnici, poljoprivredni tehničari, šumarski tehničari, kemijski tehničari, tehničari za cestovni promet, trgovinski tehničari, ekonomisti, medicinske sestre, fizioterapueti, maturanti gimnazije.

Brčko distrikt: prodavači, automehaničari i ostali KV.

Bitno je naglasiti da za Zapadnohercegovačku županiju nema podataka. Detaljni listu možete pronaći ovdje. 

Direktor Bandić apelirao je na mlade ljude da prilikom izbora zanimanja ne vode računa o dužini ili težini školovanja, već o budućnosti i mogućnosti da naučeno primijene na radnom mjestu.

"Bolje je da se mladi ljudi odluče za obrazovanje koje će trajati malo duže, ali koje će im olakšati pronalaženje posla, nego kraće i lakše obrazovanje, ali da na kraju budu samo statistika na evidencijama nezaposlenih osoba", kazao je Bandić.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,756689
Srednji: 25,821242
Prodajni: 25,885795

Jedinica: 1
Kupovni: 1,286900
Srednji: 1,290125
Prodajni: 1,293350

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,634227
Srednji: 1,638323
Prodajni: 1,642419

Jedinica: 1
Kupovni: 1,763004
Srednji: 1,767423
Prodajni: 1,771842

Jedinica: 1
Kupovni: 2,260649
Srednji: 2,266315
Prodajni: 2,271981