Prodaju robu preko Facebooka i drugiih mreža, inspektori im ne mogu ući u trag

64,314 ABC portal 16.srpnja 2017. 09:00
društvene mreže
PRODAJA PREKO FEJSA

Na popularnoj društvenoj mreži Facebook u proteklih godinu dana došlo je do prave poplave stranica na kojima se prodaju odjeća i obuća, a navodno su registrirane u gradovima diljem BiH, piše Večernji list BiH. Dovoljno je utipkati riječ “prodaja” i na društvenim mrežama nudi van se gotovo sve, od odjeće i obuće, do kozmetike i tehnike. A sve je to u suštini nelegalna trgovina zbog koje su se neki i opekli pa izbjegavaju kupnju na bilo kojoj internetskoj stranici. Potencijalni kupci proizvod vide samo na fotografijama. Ponekad ga i unaprijed plaćaju, a da ne znaju ni od koga kupuju. Nadležni se bore kako bi stali na kraj takvoj trgovini jer je, kažu, zbog neplaćanja poreza, država tu ozbiljno oštećena. 

Akcija u Republici Srpskoj

 - Inspektorat RS-a je u suradnji s Okružnim tužiteljstvom, a uz pomoć oglašivača, u proteklim danima vršio kontrole fizičkih osoba koje su obavljale neregistriranu djelatnost prometa robe. Postoji osnovana sumnja da se oni bave zapravo nelegalnom trgovinom te smo u tim slučajevima zabranjivali daljnje obavljanje djelatnosti i izricali prekršajne sankcije - kazala je za ATV Dušanka Makivić iz Inspektorata RS-a. Iz Inspektorata priznaju da su takve kontrole teško izvodive. Neregistrirani trgovci nemaju pravo na bilo kakvu prodaju, a za većinu prava su uskraćeni i njihovi kupci. - Ako se odluče kupovati od neregistriranoga trgovca, moraju znati da pravo na reklamaciju, vraćanje, pa i na bilo kakve informacije o proizvodu, neće imati - poručili su iz Ministarstva trgovine. 
 

Gube legalni prodavači 

- Društvene mreže često su platforma za nelegalno poslovanje. Prodaju se i hrana i lijekovi sumnjivog podrijetla koji mogu ugroziti zdravlje korisnika ili ga makar dovesti u zabludu. Gubi i država i konkurencija koja plaća poreze. Minus porez plus besplatna reklama na društvenim mrežama jednako je “siva online ekonomija”. Na internetskom buvljaku, uz domaće kolače, čudotvorne lijekove, hranu za bebe, dijetetske proizvode, stvarnost je preslikana u virtualnom svijetu, još slabije kontrolirana od originala. Cijene su i više nego povoljne, fotografije na kojima se prikazuje roba u ponudi atraktivne, “kvaliteta zajamčena” - no, proizvod koji dobijete poštom nakon što uplatite novac najčešće nije ni nalik onome što ste naručili. Nemaju registrirane tvrtke za prodaju, ne plaćaju poreze državi i teško im je ući u trag - kazao je za Faktor Anis Ajdinović, ravnatelj Federalne uprave za inspekcijske poslove. - Kontinuirano vršimo inspekcijske nadzore kada je u pitanju online prodaja, ali moram reći da smo itekako limitirani nedostatkom zakonske legislative koja bi trebala na kvalitetniji način urediti tu oblast. Potrebne su izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača na državnoj razini i Zakona o unutarnjoj trgovini na razini FBiH, koje bi dale mehanizme i modalitete kako inspekcijskim tijelima za djelovanje tako i online prodavačima da uđu u zakonske okvire. Za sada je online prodaja uređena samo kada su u pitanju lijekovi i prodaja duhana te duhanskih prerađevina, a očekujemo da će što prije doći na red i ostale izmjene i dopune zakona - kaže Ajdinović. Navodi da sličan problem imaju i zemlje u regiji te da je riječ o oblasti koju je jako teško kontrolirati. - U ovom trenutku praktično je nemoguće otkriti podrijetlo te robe, plaćaju li ti ljudi poreze, gdje su registrirani... Teško je utvrditi i tko prodaje, kome izreći prekršajni nalog, kako doći do tih osoba - ističe Ajdinović. Jedino što građani za sada mogu učiniti je biti oprezni kada kupuju na internetu te prijevare i nezakonitosti prijaviti policiji. 
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,050747
Srednji: 26,116037
Prodajni: 26,181327

Jedinica: 1
Kupovni: 1,323838
Srednji: 1,327156
Prodajni: 1,330474

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,610750
Srednji: 1,614787
Prodajni: 1,618824

Jedinica: 1
Kupovni: 1,791662
Srednji: 1,796152
Prodajni: 1,800642

Jedinica: 1
Kupovni: 2,271229
Srednji: 2,276921
Prodajni: 2,282613