Sladokusci mogu odahnuti - neće biti nestašice Nutelle, na kojoj Ferrero okreće milijarde

565 ABC portal 09.lipnja 2019. 08:30
ZLATNI NAMAZ

Štrajk u jednoj od najvećih svjetskih tvornica popularnog namaza je prekinut, no obustava rada bila je samo jedna od niza kontroverzi i problema koji se vežu uz Nutellu i njenog proizvođača, privatnu talijansku kompaniju Ferrero

Svjetski sladokusci mogli su odahnuti u četvrtak, nakon što je objavljena vijest o kraju štrajka u najvećoj svjetskoj tvornici Nutelle na sjeveru Francuske. Proizvodnja je bila gotovo u potpunosti obustavljena tjedan dana, tijekom kojih radnici dostavnim kamionima nisu dozvoljavali ni ulazak ni izlazak iz tvorničkog kruga. Tvornicu u gradiću Villers-Écalles korporacija Ferrero otvorila je još 1960. godine, a danas iz nje izlazi oko četvrtina svjetske proizvodnje popularnog namaza Nutella, odnosno oko 600 tisuća staklenki dnevno.

Svjetski mediji javljali su da je do štrajka došlo zbog neispunjenih zahtjeva o povećanju plaća. Dio radnika tražio je povećanje dohodaka od 4,5 posto, jednokratni bonus od 900 eura i bolje uvjete rada. Iz talijanskog Ferrera, vlasnika tvornice i proizvođača popularnog namaza, nakon kraja štrajka došle su tek šture izjave o 'pozitivnom ishodu' i 'mirnom' povratku radnika na posao iako nije poznato u kojoj je mjeri udovoljeno zahtjevima zaposlenih.

Tijekom obustave u potpunosti je bila zaustavljena proizvodnja čokoladica Kinder bueno, još jednog proizvoda iz te tvornice, dok se Nutella proizvodila samo na jednoj tvorničkoj liniji s oko 20 posto kapaciteta, prenosi britanski The Guardian. Takvoj proizvodnji prijetio je i nedostatak sirovina, no sada se čini da na globalnom tržištu ipak neće biti značajnijih poremećaja.
 

Nutella, koja svoje početke vuče sve od 1946. godine, kad je u gradiću Alba na zapadu Italije pekar Pietro Ferrero napravio inicijalnu mješavinu lješnjaka i kakaa, danas je jedan od najpopularnijih svjetskih slatkih namaza. Kompanija Ferrero, koja uz Nutellu proizvodi neke druge popularne slatkiše poput bombončića Tic Tac, čokoladica Kinder i deserta Ferrero Rocher, i danas je u vlasništvu i pod kontrolom obitelji.

Nakon što je pekara prerasla u konditorsku kompaniju Ferrero se počeo širiti u inozemstvu otvaranjem prve tvornice 1956. u Njemačkoj, da bi tvornica u Francuskoj uslijedila 1960. godine. Sama Nutella se pod današnjim brendom počela prodavati 1964. godine. Od 2015., kad je preuzela turskog proizvođača i prerađivača lješnjaka Oltan i britanskog konditora Thorntons, kompanija se agresivnije širi. Posljednji dostupni podaci govore o tridesetak tisuća zaposlenih diljem svijeta i godišnjim prihodima od oko 10,5 milijardi eura. Postoje podaci da Ferrero za svoje proizvode koristi čak četvrtinu globalne godišnje proizvodnje lješnjaka, a najveći dio njih stiže iz Italije i Turske.

Štrajk u tvornici u Villers-Écallesu nije prva takva obustava rada. Radnici na toj lokaciji posljednji put štrajkali su 2011. godine, no niti tu ne završava napeti odnos između Ferrera i Francuske. Prije sedam godina francuski senator Yves Daudigny stvorio je pomutnju predloživši povećanje posebnog poreza na palmino ulje za 300 posto. Kako ono čini oko petine recepta za Nutellu, ideja je izazvala popriličnu reakciju javnosti te je čak dobila nadimak 'Nutellin amandman'. Tada su reagirali i malezijski proizvođači palminog ulja, ali i predstavnici Ferrera, uvjeravajući javnost da kompanija neće mijenjati recept poskupi li jedan od sastojaka.

Recept za Nutellu posljednjih godina također je bio vrlo česta tema medija i rasprava u javnosti. Kako se radi o prilično tajnovitoj kompaniji, redovite su bile sumnje da među proizvodnim pogonima, a Ferrero ima ukupno 25 tvornica razasutih diljem svijeta, postoje određene razlike u receptima po kojima se proizvodi popularni namaz. Nakon što se krajem 2017. saznalo da je Ferrero promijenio recept Nutelle za njemačko tržište, ta je odluka izazvala bijes potrošača koji su svoje nezadovoljstvo iskazali na društvenim medijima.

Kontroverze oko recepta bile su pojačane i zbog dugogodišnjih sumnji da Ferrero na tržišta istočne i srednje Europe šalje Nutellu inferiornijeg sastava nego što je ona koja se prodaje na zapadnim tržištima, a taj je problem bio dovoljno značajan da se njemu posveti i Europska unija, u čemu je značajnu ulogu imala hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,083835
Srednji: 26,149208
Prodajni: 26,214581

Jedinica: 1
Kupovni: 1,24613
Srednji: 1,249253
Prodajni: 1,252376

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,655724
Srednji: 1,659874
Prodajni: 1,664024

Jedinica: 1
Kupovni: 1,816011
Srednji: 1,820562
Prodajni: 1,825113

Jedinica: 1
Kupovni: 2,1715
Srednji: 2,176942
Prodajni: 2,182384