'Svu dobit uložit ćemo u ekspanziju, a brojku od 35 – 40 centara doseći i povoljnim kreditima'

682 ABC portal 15.rujna 2017. 08:45
pevec
EKSPANZIJA PEVECA

Predsjednik Uprave Peveca u prvom razgovoru za medije od kada je preuzeo funkciju, otvoreno govori o ambicioznim planovima za širenje, otkriva da su upravo potpisali financijski aranžman s Erste bankom za kupnju novih nekretnina te da pregovaraju s Podravskom bankom, Raiffeisenom i PBZ-om, objašnjava zašto misli da je prerano za nastup u regiji te iznosi nove ‘kosture’ iz mandata bivše Uprave vezane uz Žužićev Solidum.

Pevec je s najavom okvirnih investicija od oko 300 milijuna kuna krenuo u ekspanziju kroz otvaranje novih centara. Prošlog tjedna otvoren je Slavonski Brod, jučer i 22. u Sisku, a brzo slijedi i Čakovec.

Povod je to za razgovor s predsjednikom Uprave Peveca Juricom Lovrinčevićem, inače prvom otkad je preuzeo ovu funkciju, s time da je u međuvremenu vrijednost dionice s oko 130 kuna porasla na 200-tinjak te da je skupština u kolovozu bila u znaku gotovo stopostotne podrške njegovoj Upravi.

Kakve su projekcije za nove centre, posebice jer su manjeg formata centri u Slavonskom Brodu i Sisku, a sredine socijalno siromašnije, dok je Čakovec nadomak Varaždina gdje će raditi velik Pevecov centar?

Naša su očekivanja u pogledu njihovih rezultata jednoznačna, a to znači da će i ti novi centri, iako po manji, a neki poput onog u Slavonskom Brodu u blizini tržišta BiH, generirati pozitivno poslovanje, ali, što je i logično, neće to biti u početnoj fazi.

Predstoji intenzivno uhodavanje s kako bismo se na lokalnom tržištu u što kraćem roku dobro pozicionirali. Proces će trajati najviše godinu dana, a kalkulacije ukazuju na to da će biti profitabilni do kraja 2018.

U Slavonskom Brodu dosad je Pevec dvaput otvaran i zatvaran; je li ovo treća sreća i možete li reći što je prvi dan pokazao u pogledu prometa u centru u Sisku?

Sisak je premašio naša očekivanja. Slavonski Brod, pak, unatoč povijesti koju Pevec ondje ima, svakako danas zaslužuje da tamo Pevec radi. Ista stvar je i s mnogim gradovima diljem Hrvatske gdje ćemo doći tijekom sljedeće 4 godine, dok traje moj mandat. Strateško usmjerenje za predstojeće razdoblje koje je ova Uprava dobila od Nadzornog odbora, temelji se na postavci da Pevec treba biti u svakom gradu kojima ima više od 15.000 stanovnika. Sustav je velik, s 1600 zaposlenika, i kao prvi nacionalni trgovački lanac treba djelovati na cijelom tržištu Hrvatske s ponudom asortimana koji je ovdje po mnogo čemu jedinstven.

Procjenjuje se da je tržište RH u kategoriji proizvoda 'sve za kuću i dom' te vrtnog programa 'teško' oko 10 mlrd. kn. Što predviđate po pitanju rasta i kako ćete se nositi s konkurencijom?

Tržište raste između 3 i 4% godišnje, a kako će se taj rast u budućnosti raspodijeliti na nas i konkurenciju - vidjet ćemo. Pevec ima lojalne potrošače i naši glavni strateški ciljevi su da i dalje budemo mjesto najpovoljnije kupnje, ali s većom kvalitetom usluge. Stoga smo fokusirani na segment dostave i montaže proizvoda, a u listopadu pokrećemo web shop tako da će naši potrošači dobiti više za istu cijenu.

Kako se odvijaju pregovori o novim kreditima, glavnoj poluzi koju ste najavili za financiranje ekspanzije?

Ova će Uprava predložiti NO-u i Skupštini da se sva dobit uloži u daljnji razvoj poslovanja, a krećemo i u nove kreditne aranžmane. Prekjučer smo potpisali s Erste bankom dugoročni aranžman vezano za kupovinu novih centara. Pregovaramo s još nekoliko banaka: Podravskom, RBA i PBZ-om. To znači da ćemo biti spremni čim se otvori prilika za kupovinu nekretnina jer ćemo imati osiguran novac za ulaganja. Tvrdim da Pevec koji nije opterećen starim kreditima, konzervativnom politikom koju zastupam nikada neće doći u poziciju prezaduženosti.

Što se generalno predviđa strategijom širenja, a što u dijelu tzv. malih formata i kojom dinamikom?

Naš je cilj uravnoteženost između objekata koje ćemo imati u vlasništvu – trenutno je oko 25% vlastitih nekretnina u kojima Pevec posluje i nalaze se u Puli, Bjelovaru, Zadru, Čakovcu i Osijeku, u odnosu na objekte gdje smo u najmu. Analiza, naime, pokazuje da nam je udjel od 50% objekata u vlasništvu potreban da bismo osigurali dugoročnu stabilnost kompanije; naime, ne želimo da nam konkurencija zaustavi rast.

Koje lokacije su prva meta?

Razmatramo mogućnosti u Zagrebu, Rijeci, Kutini i Virovitici. U cilju našeg razvoja, što je dio srednjoročnog plana, imamo potrebe i za zemljištima za nove centre na Jadranu, u prvom redu u Splitu te primjerice u Metkoviću te Makarskoj. Kao trgovac s velikim iskustvom kroz Dicentru, dat ću sve od sebe da kupimo isključivo ono što je povoljno i dugoročno isplativo za Pevec. A dovoljno vremena imamo kako bismo ocijenili što su najbolje opcije.

Što planirate u 2018. te glede rasta prihoda koji je sad na razini od oko 1,5 milijardi kuna i operativne marže?

Mogu najaviti da ćemo u 2018. otvoriti najmanje tri do četiri nova centra, dok ćemo o operativnoj marži izvijestiti na kraju godine. Predviđamo rast ukupnog prihoda i do kraja mandata ove Uprave on će premašiti dvije milijarde kuna, s time da će Pevec imati između 35 i 40 centara.

Kakvi su uvjeti poslovanja u iznajmljenim prostorima?

Imamo nekoliko najmodavaca, ali kako je trošak najma znatna stavka u ukupnim rashodima nastojimo ih što više uravnotežiti. Jako dobru suradnju razvili smo primjerice s Mercatorom od kojeg iznajmljujemo nekoliko objekata. Kod toga je ključan obostrani interes jer je preseljenje skupa stavka, dok je za najmodavca bitno da se najamnina plaća uredno, a to je upravo karakteristika našeg redovnog poslovanja jer nemamo ni kune neispunjenih obveza.

 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,083835
Srednji: 26,149208
Prodajni: 26,214581

Jedinica: 1
Kupovni: 1,24613
Srednji: 1,249253
Prodajni: 1,252376

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,655724
Srednji: 1,659874
Prodajni: 1,664024

Jedinica: 1
Kupovni: 1,816011
Srednji: 1,820562
Prodajni: 1,825113

Jedinica: 1
Kupovni: 2,1715
Srednji: 2,176942
Prodajni: 2,182384