Idete iz BiH? Ovo su troškovi života u Njemačkoj

2,825 ABC portal 07.prosinca 2019. 11:45
ŽIVOT U NJEMAČKOJ

Njemačka je za državljane zemalja Zapadnog Balkana omiljena adresa za bolji život. Međutim, život u Njemačkoj i nije tako jeftin. Samo za stan mjesečno izdvajate trećinu svoje plaće. Koliki su ostali troškovi?

Njemačka u usporedbi sa drugim europskim zemljama slovi za relativno jeftinu zemlju za život. Prema statističkim podacima je za normalan život u Njemačkoj u tijeku 2019. godine mjesečno potrebno 750 eura, piše Deutsche Welle.

Cijene hrane, smještaja i odjeće su za 4,3 posto veće od europskog prosjeka. Što je znatno manje u odnosu na Dansku koja je najskuplja europska zemlja za život. Cijena života u Danskoj je 37,9 posto veća od europskog prosjeka. Najveći životni troškovi u Njemačkoj spadaju u izdvajanju za stanovanje. Mjesečna kirija se znatno razliku od mjesta stanovanja. Važnu ulogu igra želite li stanovati u nekoj od njemačkim metropola ili u nekom njemačkom selu udaljenom od grada i po nekoliko desetina kilometara.

Stanarina

Ukoliko se odlučite za glavni grad Njemačke, Berlin, stan veličine 30 metara kvadratnih se prema navodima internet portala Wohnungsboerse.net u prosjeku plaća 16,22 eura za metar kvadratni što je za oko pet eura više od njemačkog prosjeka. Za jedan manji stan u Berlinu se mjesečno u prosjeku izdvaja oko 795 eura.

Ukoliko se odlučite za Munchen, onda morate dublje gurnuti ruku u džep. Glavni grad njemačke savezne zemlje Bavarska slovi za njemački grad u kojem su najskuplje stanarine. U Munchenu se za stan ispod 40 metara kvadratnih u prosjeku po metru kvadratnom plaća više od 26 eura.

Uz stanarinu obično se dodatno plaćaju struja i druge režije. Kada smo kod struje, ona se mjesečno u prosjeku plaća 29,42 centa za kilovat sat, dok se drugi troškovi, odvoz smeća, pranje stepeništa, održavanje dvorišta i tome slično u prosjeku mjesečno plaćaju oko 215 eura.

Kuhinja ili restoran?

Sve u svemu, za stanovanje se izdvaja oko jedna trećina mjesečne plaće. Ukoliko ste u vašem stanu, za koji izdvajate trećinu plaće, namjestili kuhinju, to vam je dobar potez. Naime, kuhanje se daleko više isplati nego da se hranite u restoranu. U Njemačkoj se ručak za dvije osobe u prosječnom restoranu u prosjeku plaća oko 40 eura, dok se u manjim restoranima može ručati i za osam eura. Ako uz ručak želite popiti pivo, onda računajte da se za pola litra njemačkog piva u prosjeku plaća 3,5 eura. Ukoliko niste za pivo i radije bi poslije ručka popili cappuccino, onda trebate računati da se cappuccino u Njemačkoj u prosjeku plaća 2,70 eura.

 

Ručak, telefoniranje, javni prevoz...

Ako ste danas ipak raspoloženi za kuhanje sigurno ste planirali odlazak u neki od supermarketa u kojem će te kupiti namirnice za ručak. Naravno, preporučujemo vam da ponesete vrećicu u kojoj će te donijeti namirnice. U protivnom ćete je u prodavnici platiti najmanje 10 centi.

U supermarketima vas očekuju različite cijene jer nemaju svi supermarketi jednake cijene. Pola kg bijelog kruha u prosjeku se plaća 1,24 eura, litar mlijeka 0,70, a kilogram krumpira 1,06 eura.

Nakon što ste obavili kupovinu i svoje vrećice napunili potrebnim namirnicama, put do kuće će sa vrećicama u rukama možda biti "dug" i "težak”. Karte u javnom prijevozu se znatno razlikuju od grada do grada. Karta u gradskom prijevozu u prosjeku košta dva eura. Ako se češće vozite javnim prijevozom, onda je daleko isplativija kupovina mjesečne karte koja u Njemačkoj u prosjeku košta oko 70 eura.

Posjedovanje vlastitog automobila također ima svoju cijenu. Gorivo se u prosjeku plaća 1,25 eura. Tome treba dodati održavanje automobila kao i osgurunje koje se u znatnoj meri razliku od grada do grada, kao i toga ko je vlasnik automobila, je li vozač početnik ili iskusan vozač, jeste li često prouzrokovali prometne nesreće, pa čak i u kojem sektoru radite.

Što duže vremena posjedujete vozačku dozvolu cijena osiguranja je manja. Cijena osiguranja zavisi od vrste vozila, opreme koju sdrži kao i starosti vozila. Sve u svemu, za manje vozilo vam u Njemačkoj mjesečno treba oko 200 eura.

Zdravstveno osiguranje

Zdravstveno osiguranje je nešto što odmah po dolasku u Njemačku morate imati. Koliko će te plaćati zdravstveno osiguranje zavisi od vrste vize koju posjedujete i visine vaše plaće. Tu je i privatno osiguranje koje plaćate dosta skuplje, ali je i usluga koje vam pružaju zdravstvene ustanove daleko bolja i kvalitetnija.

Ukoliko želite imati normalno zdravstveno osiguranje u Njemačkoj, trebate računati da će te za to mjesečno plaćati oko 14 posto od vaše plaće. Naravno, polovinu te sume plaćate vi, a polovinu poslodavac. Kada je riječ o privatnom zdravstvenom osiguranju, ono se plaća znatno više i vrlo je teško reći prosječnu sumu jer zdravstvena osiguranja nude dosta različitih paketa.

Pored izdataka koje smo naveli, svemu trebate dodati izdatke za odjeću i obuću. I ovdje je ponuda veoma široka, a samim time su i cijene dosta različite. U ponudi je roba za svačiji džep. Prema statističkim podacima farmerke u Njemačkoj koštaju u prosjeku između 50 i 100 eura. Slično je i sa obućom. Ukoliko uzimate cipele ili patike svjetski poznatih brendova, onda znajte da će njihova cijena sigurno biti trocifrena. Međutim, nemojte se bojati. Na kraju sezone uvijek bude sniženje i razni popusti, tako da cipele, koje su nekada koštale blizu 200 eura, možete kupiti 50 ili 60% jeftinije.

Ukoliko vam se u glavi zavrtilo od ovih brojeva, možda je najbolje da sjednete u nekom od restorana i kafića i popijete kavu. Ukoliko ste pušač, morat ćete sjediti napolju jer je u nekoliko njemačkih saveznih zemalja strogo zabranjeno pušenje u ugestiteljskim objektima. Sjedeći u bašti kafića, pazite gdje bacate opuške. Ukoliko ste u Kelnu, onda će te za bačeni opušak na ulicu platiti kaznu od 50 eura.

Dok sjedite i pijete kavu, sjetite se neke od prijateljica, prijatelja ili rodbine. Pozovite ih. Pitajte kako su, ili ih pozovite na kavu? A, da, telefoniranje također košta. Ponuda je velika, a konkurencija se natječe ko će manje naplatiti, a više ponuditi. Pored velikih telekomunikacijskih koncerna, pakete za mobilne telefone i internet nude i supermarketi.

U paketima, opet po vašem izboru, imate mnoštvo opcija: sa novim telefonom (uređajem) ili ne, sa ograničenom ili neograničenom količinom interneta, sa besplatnim telefoniranjem unutar Njemačke, EU ili ne.... Navest ćemo samo jedan primjer. Lanac supermarketa ALDI nudi 2 GB brzog interneta, besplatno telefoniranje unutar Njemačke (sve mreže) za 7,99 eura. Paket važi četiri tjedna.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 26,15377
Srednji: 26,219318
Prodajni: 26,284866

Jedinica: 1
Kupovni: 1,237121
Srednji: 1,240222
Prodajni: 1,243323

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,650961
Srednji: 1,655099
Prodajni: 1,659237

Jedinica: 1
Kupovni: 1,805757
Srednji: 1,810283
Prodajni: 1,814809

Jedinica: 1
Kupovni: 2,158765
Srednji: 2,164175
Prodajni: 2,169585