Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (red 579 od /home/abcporta/public_html/includes/menu.inc).

Smanjite stres i povećajte zadovoljstvo životom jednim klikom

625 ABC portal 10.travnja 2018. 08:45
fejs mob
ŽIVOT BEZ FEJSA

Facebook nam svaki dan donosi nove šokove - osim raznih vijesti i objava koje nam nisu po volji, tu su i skandali s krađom osobnih podataka koji bi mogli uznemiriti i one najmirnije među nama. 

Stoga, poslušajte što kažu stručnjaci - deaktiviranje Facebooka kod pojedinca značajno smanjuje razinu kortizola, hormona stresa.

Posljedice 'napuštanja' Facebooka

Voditelj studije, Eric Vanman profesor na australskom sveučilištu s kolegama je istražio posljedice 'napuštanja' Facebooka i njihov utjecaj na razinu stresa te na opće zdravstveno stanje. Kaže da je i sam godinama bio njezin aktivan korisnik.

"Korisnik Facebooka sam bio desetak godina. S kolegama sam razgovarao o tomu da bi povremeno trebalo 'odustati' od te mreže, no nije mi uspijevalo jer sam uživao u sve većem broju prijatelja", iznosi prof. Vanman. "Kad mi je to konačno uspjelo, osjetio sam olakšanje koje je trajalo danima. Ipak, nakon nekog vremena počeo sam osjećati da mi ta interakcija s FB-prijateljima nedostaje te da joj se moramo vratiti", kazao je.

Kortizol je hormon koji luči nadbubrežna žlijezda, a najvažnija mu je zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa - svojstvo koje je korisno u izvanrednim situacijama kada treba reagirati 'borbom ili bijegom'. Pošto prijeteća situacija mine, kortizol bi se trebao vratiti na normalnu razinu. No u današnje doba kada je prisutnost stresa gotovo trajna i razina kortizola je dugotrajno povišena. To znači da smo stalno u stanju napetosti i na oprezu.

 

Pozitivan i negativan učinak

Ustanovili su da i kratak prekid korištenja Facebooka na njegove korisnike ima pozitivan i negativan učinak. Kazali su da je izbivanje s Facebooka u prvih nekoliko dana kod korisnika je smanjilo stres, no da se kortizol ponovno pojačao kad im je Facebook počeo nedostajati.

"Ranija su istraživanja pokazala da se zbog svakodnevnog korištenja Facebooka brojni korisnici osjećaju loše. Mnogi zbog toga trajno deaktiviraju svoj korisnički profil, a drugi uzimaju "Facebook odmor", koji podrazumijeva apstiniranje od te društvene mreže na nekoliko dana, tjedana ili mjeseci", rekao je Vanman.

"Naša studija pokazala je da je 'apstiniranje' od Facebooka na samo pet dana bilo dovoljno da se kod njih smanji razina kortizola. Kod kontrolne skupine, koja je i dalje koristila tu društvenu mrežu razina kortizola bila je povišena. No zamijetili smo još nešto: osobe kojima je savjetovano da odustanu od Facebooka na pet dana kazale su da su općenito manje zadovoljne životom. Većina ih je bila vrlo sretna kad je studija završila jer su se mogli vratiti staroj navici", kazao je prof. Vanman.

Pozitivan učinak 'skidanja' s društvene mreže je činjenica da je većina sudionika studije iz grupe koja je napustila Facebook vrijeme provela u kontaktu s prijateljima.

Poput većine istraživanja i ovo je manjkavo. "Naime, nije nam poznato koliko je dugo potrebno da se razina kortizola smanji nakon 'napuštanja' Facebooka i kada se ponovno počne povećavati nakon ponovnog uključenja u tu društvenu mrežu", kaže Vanman te dodaje da on i kolege pretpostavljaju kako se slična situacija događa i kod korisnika drugih društvenih mreža i medija poput Twittera ili SnapChata.

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 26,053182
Srednji: 26,118478
Prodajni: 26,183774

Jedinica: 1
Kupovni: 1,321955
Srednji: 1,325268
Prodajni: 1,328581

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,611282
Srednji: 1,615320
Prodajni: 1,619358

Jedinica: 1
Kupovni: 1,790018
Srednji: 1,794504
Prodajni: 1,798990

Jedinica: 1
Kupovni: 2,264585
Srednji: 2,270261
Prodajni: 2,275937