Švicarski medikament blokira kobnu korona upalu pluća!

1,412 ABC portal 14.svibnja 2020. 09:00
NADOMAK OTKRIĆA

U nekim istraživanjima 19 od 20 teških pacijenata oporavilo se uzimajući lijek. Pri kraju je ključna studija Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)

Nema cjepiva, nema lijeka. Barem zasad Covid-19 i dalje je bez ozbiljnog neprijatelja. No, optimizam bude studije koje se rade diljem svijeta, a trebale bi pokazati ima li među postojećim lijekovima neki koji bi ipak mogao pomoći najtežim pacijentima. Jedan takav je i Actemra (tocilizumab), biološki lijek kojim se inače liječi reumatoidni artritis.

Nakon što su teški pacijenti primjerice u Italiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Španjolskoj, Japanu, Kini i nekim drugim zemljama dobro reagirali na liječenje Actemrom, krenulo je nekoliko studija, ali najviše se očekuje od COVACTA-e, studije koja se radi pod “patronatom” FDA (Američka agencija za hranu i lijekove).

Kraj ovog mjeseca ili početak lipnja trebao bi dati odgovore na brojna pitanja vezana uz moguću buduću primjenu ovog lijeka kod teških i srednje teških pacijenta, a sve u očekivanju cjepiva koje vjerojatno neće biti u široj primjeni barem još godinu dana.

Autoimuna bolest
Riječ je o lijeku koji proizvodi švicarska tvrtka Roche za liječenje autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, a za tu je namjenu registriran i u Hrvatskoj. Znanstvenici naglašavaju da postoje dobri razlozi za vjerovanje da bi lijek mogao blokirati upalni proces u plućima, odnosno smanjiti potrebu za respiratorima, kao i broj umrlih od Covida-19. Actemra djeluje tako da smanjuje razinu proteina interleukina-6 (IL-6) kojeg pacijenti s reumatoidnim artritisom i nekim drugim autoimunim bolestima imaju previše, što uzrokuje upalu.

Lijek blokira taj protein i tako se upala smiruje pa se smatra da bi mogao spriječiti i prekomjernu reakciju imunološkog sustava kod nekih pacijenata s koronavirusom. Riječ je o citokinskoj oluji zbog koje upalne molekule otežavaju disanje, odnosno virus onemogućava normalan rad pluća i dotok kisika.

Također može doći do zatajenja više organa, odnosno do smrtonosnog šoka.
 

Zemlje koje su koristile Actemru za liječenje Covida-19, uključujući i Kinu, u jednom su izvješću već ranije navele da se od 20 liječenih teških pacijenta oporavilo čak 19. U članku objavljenom početkom travnja, tim istraživača sa Sveučilišta u Torontu rekao je da pacijenti s koronavirusom sa značajno visokom razinom IL-6 lakše razvijaju teška stanja i da Actemra pomaže u liječenju ozbiljnih simptoma. Istaknuli su također da sigurnost i djelotvornost lijeka treba ispitati kroz velike kliničke studije.

I Japanci su testirali lijek u Medicinskom centru u Osaki na sedam pacijenata s teškom upalom pluća, od kojih je kod pet zabilježeno poboljšanje stanja.

“Naš sljedeći korak je da otkrijemo kada ćemo početi s primjenom lijeka kako bismo maksimizirali njegov učinak”, rekao je Toshio Tanaka, zamjenik ravnatelja medicinskog centra.

Tadamitsu Kishimoto, koji je otkrio IL-6, rekao je da vjeruje da će kontrola citokinskih oluja omogućiti da imunološki sustav pacijenta pravilno radi i pomoći zaraženima da se oporave od bolesti. Dodao je da Actemra ne uklanja virus, ali može pomoći u spašavanju života pacijenata.

Citokinski sindrom
“Radimo studiju s FDA-om i zasad su rezultati odlični. Ovo je prva strukturirana studija za Actemru odnosno primjenu ovog lijeka za liječenje oboljelih od Covida-19. Radi se još nekoliko studija u svijetu, a one će također pokazati može li lijek biti učinkovit i s manjom dozom. Budu li na kraju studije rezultati dobri, vjerojatno bi smrtnost od Covida-19 ubuduće bila minimalna”, kaže dr. Milan Gošev, direktor Rochea za Hrvatsku.

Dodaje da lijek i inače registriran za CRS odnosno citokinski sindrom. Kad je riječ o reumatoidnom artritisu, lijek koristi oko 1,5 milijuna pacijenta u svijetu.

Studija COVACTA je inače dvostruko slijepa, odnosno radi se tako da dva pacijenta dobivaju Actemru, a jedan placebo.

Zasad su rezultati takvi da kod liječenih signifikantno smanjuju smrtnost i potrebu za respiratorom.

Reakcija sustava
“Testiramo u cijelom svijetu, a u studiji je planirano 330 pacijenata. Možda će ih biti i više”, rekao je Alexander Hardy, šef švicarskog proizvođača u američkom sjedištu tvrtke u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung.

Dodao je da paralelno s COVACTA-om ima još 15 kontroliranih studija diljem svijeta, a među ostalim odgovori koji se kroz njih traže su može li smanjiti potrebu za respiratorima, kad treba početi liječenje Actemrom i kod kojih bolesnika.

Hardy kaže kako lijek neće riješiti pandemiju koronavirusa, ali bi mogao pomoći u smanjenju smrtnosti i komplikacija bolesti te pritisak na jedinice intenzivne skrbi.

Naglašava da ako se pokaže da je Actemra učinkovita u suzbijanju opasnih reakcija imunološkog sustava, odnosno zaustavljanju citokinske oluje, Roche bi mogao povećati proizvodnju s nekoliko stotina tisuća doza na više od milijun. S pravom se onda može očekivati da i cijena lijeka bude niža. Primjerice, u Hrvatskoj je doza Actemre oko 3000 kuna. Naime, cijene lijekova proizvođači formiraju tako da u njih ugrade svoje ulaganje te očekivani broj pacijenta.

Cjepivo je ključno
Pokaže li ova studija da je ovaj imunosupresivni biološki lijek u stanju inhibirati teške simptome upale pluća, potražnja za njim bit će velika u sljedećoj godini pa i dulje, odnosno dok na tržište ne stigne učinkovito cjepivo.

Oni manje optimistični naime napominju da ako se uskoro pojavi cjepivo teško je vjerovati da će biti odmah svima dostupno pa čak i ako se uključi više svjetskih proizvođača. Dovoljno je podsjetiti na pandemijsku svinjsku gripu. Maksimum cjepiva koje se moglo proizvesti bilo je oko milijardu doza godišnje.

No, s obzirom na to da su se od pojave pandemije koronavirusa u pronalazak cjepiva uključili znanstvenici diljem svijeta, optimizma ne nedostaje. Dok se to ne dogodi, a teško je vjerovati da će to biti još u ovoj godini, mogli bi pomoći postojeći lijekovi koji liječe neke simptome koji je pojavljuju i kod Covida-19.

Upravo Actemra je već registrirana za suzbijanje citokinske oluje i zato se toliko nade polaže u taj biološki lijek koji se inače daje intravenozno.

Prvi rezultati govore da bi možda u liječenju koronavirusa bila dovoljna čak i samo jedna doza ovog lijeka.

No, za konačnu odluku o tome hoće li Actemra biti na popisu lijekova za liječenje Covida-19 treba pričekati pravorijek COVACTA -e.

 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,830007
Srednji: 25,894744
Prodajni: 25,959481

Jedinica: 1
Kupovni: 1,250603
Srednji: 1,253737
Prodajni: 1,256871

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,675346
Srednji: 1,679545
Prodajni: 1,683744

Jedinica: 1
Kupovni: 1,811122
Srednji: 1,815661
Prodajni: 1,8202

Jedinica: 1
Kupovni: 2,138532
Srednji: 2,143892
Prodajni: 2,149252