Znate li zašto ukrašavamo jaja za Uskrs? Evo i nekoliko ideja kako ih obojati prirodnim bojama

352 ABC portal 02.travnja 2021. 08:45
KRŠĆANSKA TRADICIJA

Bojanje pisanica uskrsna je tradicija te predstavlja obiteljsku zabavu ukrašavanja i iscrtavanja jaja kojoj se podjednako vesele veliki i mali

U kršćanskim zemljama jaja se tradicionalno oslikavaju uoči najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. One su simbol novoga života i Isusova uskrsnuća, a tradicija je preuzeta od poganskih naroda.

Obojena jaja pronađena su i u pretpovijesnim grobovima, iranski narodi njeguju tradiciju bojanja jaja preko 2.500 godina, a Egipćani su pisanice poklanjali u proljeće kao simbol probuđenog života.

Bojanje pisanica duboko je ukorijenjeno u hrvatskoj tradiciji. Jaje predstavlja rođenje novog života pa sukladno tome izlazak pileta iz jaja simbolizira uskrsnuće Isusa Krista te njegov izlazak iz groba. Kršćansko svetkovanje Uskrsa poklapalo se vremenski s poganskim blagdanom Eostre u germanskim narodima. Jaje i zec uzeti su kao simboli iz blagdana Eostre i postali su dio kršćanske proslave Uskrsa.

Boje i motivi pisanica oduvijek su imale simboličko značenje. U raznim dijelovima svijeta postoji tradicija pisanica, najviše na istoku Europe, a u Hrvatskoj su osim simbola života predstavljale i tradicionalan poklon. Zaljubljeni su si često poklanjali pisanice s ljubavnim motivima poput srca i dva goluba ili ljubavnim porukama, a često su se na pisanice ispisivale čestitke ili vjerske poruke koje su se onda poklanjale susjedima, rođacima i prijateljima.

Jaja su se u prošlosti bojala prirodnim bojama uz pomoć ljuske crvenog luka, cikle, kupusa ili crvenog radiča, što se zadržalo sve do danas, a nešto rjeđe su i čađom koja je davala crnu boju te bobicama bazge i duda ili hrastovom korom za smeđu boju. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala uz pomoć špinata, koprive ili poriluka.

Pisanice su se baš kao i danas ukrašavale listićima i travkama, najčešće djetelinom ili cvjetićima, a mnogi su svoje pisanice ukrašavali voskom ili slamom, dok su drugi oslikavali geometrijske likove ili simbole poput srca ili rozete.
 

Evo nekoliko korisnih savjeta ako želite obojati jaja prirodnim bojama:

Zašto ne biste ovoga Uskrsa, zamijenili kupovne boje prirodnim sastojcima? Bit ćete ugodno iznenađeni različitošću varijanti i odličnim krajnjim rezultatom - a sve bez umjetnih boja?

Što je potrebno:

prirodni sastojci (crveni kupus, kurkuma, kora od luka, cikla i kava), lonac zapremine od najmanje tri litre, bijeli ocat, cjediljka, zdjelice, jaja, velika metalna žlica, papirnati ručnici, stalak za sušenje

Postupak:

Ova metoda uključuje kuhanje jaja zajedno s bojom, a toplina omogućava natapanje ljusaka bojom što rezultira intenzivnom, ravnomjernijom bojom. Sirova jaja stavite u lonac s bojom te ih kuhajte, a duljina ovisi o vrsti boji. Nakon kuhanja izvadite jaja te ih osušite na isti način kao u kod metode hladnog uranjanja.

Duljina kuhanja s obzirom na vrstu boje:

Boja starog zlata: prokuhajte jaja u otopini kurkume, vrijeme: 30 minuta

Zemljano smeđa: prokuhajte jaja u otopini kore luka, vrijeme: 30 minuta

Tamna, bogata smeđa: prokuhajte jaja u crnoj kavi, vrijeme: 30 minuta

Blijedožuta: potopite jaja u otopini kurkume sobne temperature, vrijeme: 30 minuta

Narančasta: potopite jaja u otopini od kore od luka na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Svijetlosmeđa: potopite jaja u crnoj kavi sobne temperature, vrijeme: 30 minuta

Svijetloružičasta: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Svijetloplava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

Kraljevska plava: potopite jaja u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, i ostavite da odstoji preko noći

Boja lavande: potopite jaja u otopini od cikle na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta, nakon toga jaja potopite u otopini od kupusa na sobnoj temperaturi, vrijeme: 30 minuta

 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,869395
Srednji: 25,934231
Prodajni: 25,999067

Jedinica: 1
Kupovni: 1,323299
Srednji: 1,326616
Prodajni: 1,329933

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,603205
Srednji: 1,607223
Prodajni: 1,611241

Jedinica: 1
Kupovni: 1,783472
Srednji: 1,787942
Prodajni: 1,792412

Jedinica: 1
Kupovni: 2,263403
Srednji: 2,269076
Prodajni: 2,274749