Miočić: Ako ne mogu spašavati ljude ili ih tješiti nakon nesreće, život mi nema smisla ni svrhe

388 ABC portal 03.kolovoza 2020. 10:00
STIPE JE NAŠ ROCKY

Ovo je moj život izvan ringa, objavio je Stipe Miočić na Twitteru i naštancao fotke kako se igra sa kćerkicom Meelah i običnom, ni u kojem smislu luksuznom flaksericom kosi travnjak ispred kuće. S naočalama, onako profesorski. I po tome Stipe nije običan borac i običan šampion. I baš zbog toga nije najplaćeniji u MMA svijetu, iako je najbolji u najtežoj kategoriji. Ali nije bahat, drzak, bezobrazan, ne provocira, ne vrijeđa i ne omalovažava. A takvi u šoubiznisu zvanom profesionalni sport uvijek zarade koju tisuću više, iako su za klasu lošiji sportaši. 

Prošloga je ljeta 19. kolovoza proslavio 37. rođendan kao svjetski prvak. Dva dana ranije istukao je Daniela Cormiera i vratio pojas.

- Iscrpljen je i otišao je s bebicom leći. Čvrsto spavaju - govorila je novinarima u Clevelandu njegova žena Ryan Marie Miočić tada.

Masirao srca, davao lijekove...

Ove godine isti pojas, isti protivnik, samo četiri dana prije rođendana. Malena Meelah navršila je dvije godine. Još uvijek premalo da bi gledala hobi svoga tate, najslavnijeg vatrogasca u Clevelandu, SAD-u, a možda i svijetu. Ali Stipe joj je nabavio hrvatski dres i u kockicama ga je dočekala prošloga ljeta kad se vratio kući kao prvak. Valjda će i ovoga. 

- Ludnica je oko nas prije i nakon borbi, treba mi odmor od svega - objašnjavala je Marie. Ali sretno, jer njezin je Stipe prvak.

Marie je agentica za nekretnine, a Stipe se obično tjedan-dva nakon borbe vraća svakodnevnom životu u vatrogasnoj postaji. Gdje i s pojasom svjetskog prvaka i neslužbenom titulom najjačeg čovjeka na svijetu svejedno čisti toalete, nosi kavu svima u vatrogasnoj postaji...

- Uživa kao vatrogasac, to je on. I obožava svoje kolege, kao braća su mu - priča Cary, koja je Stipu i upoznala kao - vatrogasca. 

Njezin je brat, naime, Miočićev kolega i upoznao ih je na zabavi 2012. I unatoč 750.000 dolara zarade od jedne borbe, Stipe se prošle godine prijavio za stalni posao vatrogasca, jer radio je to zadnjih deset godina honorarno, po potrebi.

Svi su oni prošli i obuku iz prve pomoći pa je i Stipe spasio mnoge živote, mnoge i izgubio. Masirao je srca, davao lijekove, ali i tješio unesrećene ljude u najgorem danima njihova života.

- Nakon treninga dođem ovdje i posve je suprotno: svi su smireni, razgovaramo o borbama, ali i o svakodnevnim stvarima, večeri, životu i to me drži na zemlji. Ne ponašam se kao da sam nadmoćan bilo kome, ali ovi me momci još više drže prizemljenim - priznao je. 

Stalno zaposleni vatrogasac s punim radnim vremenom u SAD-u godišnje zaradi 52.000 dolara.

Od jedne borbe zaradi 14 godišnjih plaća

Stipe je 2016. za tri borbe dobio 930.000 dolara, za pobjedu nad Juniorom dos Santosom 2017. godine 690.000, a lani za trijumf protiv Cormiera 750.000 dolara. Dakle, novac koji prosječni vatrogasac zaradi u 14 godina. 

- Volim pomoći nekome kome treba. Bilo da je malo bolestan ili ima srčani udar, volim kad mogu pomoći dok ne dođemo do bolnice. Ili kao vatrogasac, danju i noću znati da postoji šansa da nekome pomognem, to jednostavno obožavam. Ne volim biti u odijelu za stolom. Ako ne mogu pomagati ljudima, osjećam kao da mi život nema svrhu i smisao, bio bi dosadan

Dakle, lomi kosti u borbama i sastavlja ih ostale dane...

 Jednom sam dobio poziv 80-godišnjeg muškarca koji si je porezao nogu motornom pilom. Posjekotina je bila skoro do kosti, ali on je s takvom nogom hodao okolo i govorio kako ga malo boli! A kad sam mu htio dati injekciju, on je skočio 'O, ne, pa to boli'! Čekaj malo, zezaš me!? - prepričao je jednu od brojni zgoda s kojima se susreće prilikom intervencija.

Žena je uvijek uz ring: Bilo bi mu čudno da me ne vidi

U vatrogasnoj postaji nije šampion nego jedan od njih. Čisti WC, kuha i poslužuje kave, ali će njegovi kolege reći da je ponajveći zafrkant. On i njegov najbolji prijatelj Ken Papesh.

- On je toliko normalan da je za ljude u Clevelandu heroj, njihov Rocky Balboa - uskače žena Marie, koja ide na sve Stipine borbe.

- Bilo bi mu čudno da izađe iz ringa i ne vidi me. 

- Tata, volim te. Iako si na drugom kraju svijeta, najbolji si otac, hvala što si mi uvijek bio vodilja i pokazao mi da se borim za ono što želim. Hvala što si borac kakav jesi, sretan sam što si mi tata - objavio je u lipnju na Dan očeva Stipe posvetu svome ocu Bojanu, koji živi u Austriji. Uz dodatak:

- Kada sam mu rekao da ću trenirati MMA, rekao mi je: 'Imaš odličan nos za to", hahaha! Volim te, tata. I baš kao Cleveland uz svog Rockyja, 15. će kolovoza uz Stipu biti i Rtina, zadarsko zaleđe, odakle je porijeklom, i cijela Hrvatska. Da opet odjene kockasti dres i podigne pojas svjetskog prvaka. Najjačeg čovjeka na planeti.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,859793
Srednji: 25,924605
Prodajni: 25,989417

Jedinica: 1
Kupovni: 1,248123
Srednji: 1,251251
Prodajni: 1,254379

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,661789
Srednji: 1,665954
Prodajni: 1,670119

Jedinica: 1
Kupovni: 1,815166
Srednji: 1,819715
Prodajni: 1,824264

Jedinica: 1
Kupovni: 2,126527
Srednji: 2,131857
Prodajni: 2,137187