Nikola Vlašić postaje ono za što je odavno bio predodređen, a Hrvatska dobiva novog vođu

632 ABC portal 09.rujna 2019. 09:15
BUDUĆI VOĐA

Ako Milan Škriniar vrijedi 60 milijuna eura, dotle Nikola naš Vlašić vrijedi po transfermarktu 20 milijuna eura.

Vidjevši utakmica u Trnavi, mijenjat će i transfermarkt svoja uvjerenja i procjene. Niksi je u brzom zaletu i velikom naletu...

Dakle, dobila je Hrvatska pravog Nikolu Vlašića kojemu se nada i očekuje ga već neko vrijeme, a on nije kasnio, samo je bio zauzet obavezama u mladoj reprezentaciji, nastupio bi tu i tamo pripremajući se za velike stvari i zapravo je samo čekao na red da se otvori mjesto (k)od senatora.

Izostanak Ivana Rakitića, rečenog Rakete, zapravo (mu) je sjeo kao as na desetku. Rakitić ima svoje razloge da je sit i umoran, prazan i nespreman. Ovjenčan je slavom i – iskren je. Nije više "u šejpu", nije sposoban. Zasad ili trajno, ne znamo.

Uostalom, kad li je ono još bila 2008. kad smo Rakitića gledali kako izvire na veliku scenu i dribla Nijemce u Klagenfurtu.

Danas, 11 godina kasnije Nikola Vlašić, koji se prije dvije godine otisnuo iz bijelog Hajdukova dresa u bijeli svijet, dočekao je svoju veliku reprezentativnu promociju.

- Rekao mi je izbornik Dalić od prvog momenta okupljanja da računa na mene i da ću igrati od prve minute. Nije to bilo za mene iznenađenje, odmah me je uputio da znam što me čeka, da budem spreman. Imao sam mali problem s ozljedom koljena, ali je odličan liječnički tim sve to sanirao i bio sam spreman za utakmicu. Htjeli smo svima pokazati da mi to možemo. Kad izgubite u Budimpešti, u gostima kod Mađara to nije ugodno, htjeli smo se protiv Slovaka pokazati u pravom svjetlu. Čestitam momcima, čestitam svima, odigrali smo sjajno, ali to je tek početak, ne treba stati – govorio je Vlašić u mikrofone pred za male ekrane hrvatsko auditorijuma.

Već je on iskusan junak, njegove brojke govore, šesti nastup, prvi gol, upamtit će 6. rujna 2019. kao veliki dan. Opravdava polako, ali sigurno, bez zastajkivanja sve procjene koje smo slušali o njemu još odavna, od malih nogu.
 

Niksi će 4. listopada proslaviti tek 22. rođendan, a iza njega su već milijunski transferi, pobjeda protiv Reala usred Madrida koja je odjeknula Europom, nadire na veliku scenu moćni vezni igrač, opasan po gol.

Sjetit ćemo se kako je Damir Burić u svome prvome mandatu kao trener Hajduka stavljao Vlašića u špic, nemajući nikog drugog pravog koristio je usluge perspektivnog vezista i na toj poziciji. Trebat će mu, tako je govorio Burić. Vlašić se povinovao i toj ulozi tada, premda je jasno da je bolji kad ima ispred sebe nekog a la Bruno Petković što je pokazao i sad u Trnavi.

Nije to bilo sporno ni tada, ali je kao vrlo mlad prolazio svojevrsnu fazu sazrijevanja igrajući i ovdje i tamo. S niti 20 na leđima iz Hajduka se otisnuo u Everton za hajdučki rekordan transfer, iz Evertona se potom prodao u CSKA iz Moskve koja mu je otkupila ugovor. Svako malo, od Vlašića u transferima kapne novac i Hajduku, ostaje i dalje izvor zarade "bijelima". Tek je počeo, gdje mu je kraj... A Trnava je posebna stanica u karijeri.

Sad treba proći Azerbajdžan, ali ono pravo dolazi 10. listopada u Poljudu, Vlašić će na svoj stadion, ali sad u dresu "vatrenih".

Ružno je reći kralj je ...abdicirao, živio kralj, ali u smjeni generacija najbezbolnije je kad nailaze dostojne zamjene, pa nam ni Rakitić, a još manje Mateo Kovačić, nisu pali na pamet dok je travnjakom ordinirao Vlašić.

Luka Modrić je jedinstven i dobro je da još traje. Ali, ako je Rakitić malo deprimiran, a Kovačić ozlijeđen, eto Vlašića mladog, željnog, punog snage kojeg smo toliko željno čekali.

Znali smo da je dobar, ali ovo protiv Slovačke zapravo je dokaz da je njegova vrijednost – neprocjenjiva.

Pa će lakše i Dalić obaviti polaganu smjenu generacija. S prvim korakom, plasmanom na Euro 2020. U toj priči naš Splićanin, Blankin brat Nikola, preuzima mjesto u reprezentaciji za koje je bio odavna već – predodređen.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,893429
Srednji: 25,958325
Prodajni: 26,023221

Jedinica: 1
Kupovni: 1,272132
Srednji: 1,27532
Prodajni: 1,278508

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,730171
Srednji: 1,734507
Prodajni: 1,738843

Jedinica: 1
Kupovni: 1,836179
Srednji: 1,840781
Prodajni: 1,845383

Jedinica: 1
Kupovni: 2,178118
Srednji: 2,183577
Prodajni: 2,189036