Revizija poslovnih knjiga potvrdila najgora predviđanja, Barcelona je doživjela totalni financijski krah

454 ABC portal 30.travnja 2021. 18:30
RASPAD SISTEMA

Suludi poslovni potezi bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua i njegovo potpuno neracionalno vođenje kluba posljednjih godina doveli su Barcelonu doslovno na rub bankrota. Nije to nova vijest, sa svime je bio upoznat i novi predsjednik Joan Laporta, no posljednja revizija pokazala je kako je stanje puno lošije, čak i od onog što su predviđali najveći skeptici

Rasulo! Tako bi se jednom riječju moglo opisati trenutno stanje u Barceloni. Klub je već neko vrijeme u velikim financijskim problemima, to nije tajna, a sve je dodatno pogoršala i kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa. Neke konzervativne procjene govorile su kako će se katalonski velikan na kraju poslovne godine morati suočiti s dugom od čak 1.2 milijarde eura!

Bile su to procjene s početka ožujka, u trenutku kad je novi predsjednik Joan Laporta preuzeo klub. I koliko god katastrofične procjene bile, činilo se kako Laporta ima plan i program kako sanirati sve dugove u najkraćem roku.

No, nakon prvih mjesec dana vladavine Joan Laporta se mora suočiti s najgorim mogućim scenarijem jer se nakon prvih revizija, koje su samo djelomično 'pročešljale' poslovanje kluba u prošlim godinama, pokazalo kako su dugovi puno veći, a klub je doslovno u rasulu i pred totalnim financijskim krahom!

'Joan Laporta i njegovi ljudi od svojih su prethodnika odmah po dolasku u klub preuzeli 14 ogromnih fascikala prepunih poslovnih dokumenata koje su odmah dali na analizu jednoj financijskoj kući', navode španjolski mediji i dodaju:

'Točne rezultate i razmjere krize u kojoj se nalazi klub saznat će tek krajem lipnja, ali već sad je jasno da će Barcelona ovu godinu završiti s najmanje 400 milijuna eura minusa. To nema nikakve veze s nerealnim najavama Josepa Bartomeua koji je planirao proračun od 828 milijuna eura i gotovo milijardu eura dobiti.'
 

Ne treba ni napominjati kako Barcelona u ovom trenutku jedva ima novca za tekuće poslovanje, igračima i stručnom stožeru mjesecima kasne već ionako smanjene plaće, a sve kako bi barem radna zajednica (koja je također smanjena na operativni minimum!) redovito primala osobne dohotke.

Dodatne su revizije otkrile i sve što je bivši predsjednik Bartomeu radio 'ispod stola', zbog toga bi čak mogao završiti i na sudu, ali nova vladajuća garnitura ipak mora ispoštovati potpisane ugovore. To će biti dodatni uteg...

'Bartomeu u budžet nije uračunato 70 milijuna eura koje klub mora igračima ove godine isplatiti na ime odgode plaćanja plaće zbog pandemije. Otkrivene su i klauzule u ugovorima pojedinih igrača poput isplata bonusa na kraju isteka ugovora. Utvrđeno je i da brojnim igračima prema važećim ugovorima plaća raste iz godine u godinu, bez obzira na rezultate i njihov doprinos momčadi. Te su klauzule u ugovore ubačene nakon što je postalo jasno da će zbog koronavirusa doći do smanjenja plaća', otkrivaju španjolski mediji.

Bartomeu se nadao kako će najveći dio dugova pokriti pridruživanjem Superligi, jer svaki je klub trebao odmah na startu dobiti 350 milijuna eura. Taj bi 'poguranac' pokrilo najveći dio tekućih troškova za sljedeću sezonu, no Barcelona je sada ostala i bez tog - unaprijed uračunatog - novca.

Novi predsjednik Joan Laporta tako preko noći mora pronaći stotine milijuna eura ako želi izbjeći najgori scenarij. A to je - bankrot! Kredit će teško dobiti, nada se jakom sponzorskom ugovoru, ali za sada ni njega nema na vidiku. Zato se Laporta odlučio na potez očajnika...

'Laportin poslovni tim razmatra i prodaju 49 posto Barca Corporatea, tvrtke koja upravlja s četiri manje klupske tvrtke među kojima je i akademija La Masia', donose španjolski mediji i zaključuju:

'Tako bi klub zaradio najmanje 200 milijuna eura, no Laporti je to zadnji adut i pokušat će napraviti sve kako bi izbjegao tu sramotnu prodaju.'
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,869395
Srednji: 25,934231
Prodajni: 25,999067

Jedinica: 1
Kupovni: 1,323299
Srednji: 1,326616
Prodajni: 1,329933

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,603205
Srednji: 1,607223
Prodajni: 1,611241

Jedinica: 1
Kupovni: 1,783472
Srednji: 1,787942
Prodajni: 1,792412

Jedinica: 1
Kupovni: 2,263403
Srednji: 2,269076
Prodajni: 2,274749