HDZ dostavio svoj korektni prijedlog Izbornog zakona, Komšić je to već nazvao pustim željama, no ipak on je sigurno politička prošlost

1,278 ABC portal 21.srpnja 2021. 19:30
IZBORNI ZAKON

Da su Dragan Čović, HDZ i HNS rak rana Željku Komšiću nije nikakva tajna a to se može i vidjeti je Sejdo u pravilu nakon deset minuta bilo kakvog prioćenja iz Mostara reagira vrlo nervozno i impulsivno. Tako je Sejdo i danas netom nakon HDZ-ovog prijedloga Izbornog zakona to odlučno odbacio i nazvao to pustim željama na veliku radost bošnjačke javnosti koja još uvijek nije svjesna da ih Sejdo vodi u nove neprilike svih vrsta i oblika. Zanimljivo je njegova retorika gdje glumi gazdu ove države paleći populističku vatru među svojima koji su na totalnoj stranputici, izgubljeni u bespučima vlastitih mitova i laži.

Niti Sejdo niti bošnjačka politika a ni javnost neće moći spriječiti hrvatski narod da na sljedećim izborima, naravno ako ih bude, biraju svoje legitimne predstavnike. Bilo bi puno bolje da Sejdo objasni svojim sunarodnjacima što slijedi u BiH. Nikad više ali nikad nitko Hrvatima neće izabrati niti jednog političkog predstavnika, to je jedina istina koja se non stop prešućuje u bošnjačkim političkim krugovima. Uporno ponavljamo na našim stranicama da se izbori nikad više neće provesti po starom neustavnom izbornom zakonu, to treba jasno naglasiti. Isto tako ukoliko se ne usvoji novi izborni zakon onda su stvari više nego jasne, institucije BiH će se vrlo brzo urušiti i biti izvan stvarne snage i uporabe.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) poslala je preko svojih članova u Interresornoj radnoj grupi za izmjene Izbornog zakona svoj prijedlog izmjena ovog važnog zakonskog akta.

Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tzv. ad hoc izborna područja.

- Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskog naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C - navodi se.

Najveći broj glasova
Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, po ovom prijedlog izabran bi bio kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C.

- Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste bošnjačkih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan bošnjački kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova - navodi se.

Isto je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan hrvatski kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova.

U dijelu prijedloga koji tretira izbor Doma naroda FBiH, što je jedno od ključnih pitanja, broj izaslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda i ostalih po županijama/kantonima uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva raspoređuje se na sljedeći način:
 

Zakonodavna tijela
a) 17 zastupnika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija/kantona na način da Tuzlanska bira četiri izaslanika, Sarajevska četiri izaslanika, Zeničko-dobojska tri izaslanika, Unsko-sanska tri izaslanika, Hercegovačko-neretvanska jednog izaslanika, Srednjobosanska jednog izaslanika i Bosansko-podrinjska jednog izaslanika.

b) 17 zastupnika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija/kantona na način da Hercegovačko-neretvanska bira pet izaslanika, Srednjobosanska četiri izaslanika, Zapadnohercegovačka tri izaslanika, HBŽ dva izaslanika, Zeničko-dobojska jednog izaslanika, Posavska jednog izaslanika i Tuzlanska jednog izaslanika.

c) 17 zastupnika iz reda srpskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija/kantona na način da Sarajevska bira četiri izaslanika, Herceg-bosanska tri izaslanika, Unsko-sanska tri izaslanika, Tuzlanska dva izaslanika, Hercegovačko-neretvanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska dva izaslanika i Srednjobosanska jednog izaslanika.

d) 7 zastupnika iz reda ostalih se bira iz zakonodavnih tijela županija/kantona na način da Sarajevska bira tri izaslanika, Tuzlanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska jednog izaslanika i Unsko-sanska jednog izaslanika.“.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni:
Srednji:
Prodajni:

Jedinica: 1
Kupovni: 1,357554
Srednji: 1,360956
Prodajni: 1,364358

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,823309
Srednji: 1,827879
Prodajni: 1,832449

Jedinica: 1
Kupovni: 1,969453
Srednji: 1,974389
Prodajni: 1,979325

Jedinica: 1
Kupovni: 2,183775
Srednji: 2,189248
Prodajni: 2,194721