Izetbegović: Ne vidim razlog da se Čović približava Dodiku, to ide na nerve Bošnjacima

369 ABC portal 15.prosinca 2017. 09:30
bakir izetbegović
NERVIRA BOŠNJAKE

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je sinoć gostujući u Dnevniku 3 Federalne televizije kako vjeruje da će BiH profunkcionirati u narednih osam godina i da će se političari naučiti dogovarati kao što to rade zemlje Europe bez potrebe za pomaganjem međunarodne zajednice. Također je kazao da ne razumije zašto se Dragan Čović toliko približava Miloradu Dodiku u političkom smislu.

"Hrvati žive izmiješani s Bošnjacima i mislim da Hrvati imaju benefit od toga kada je u pitanju trgovina, podjela pozicija i sl. Ne vidim razlog zbog čega se Čović ovako zbližava s Dodikom i to ide na nerve sve više i više Bošnjacima. Nadam se da će to sa sljedećim izborima prestati", rekao je.

Istakao je kako nije optimist za veliki napredak nakon izbora 2018. godine, ali i da nije sve tako loše.

"S ovakvom strukturom vlasti nije zalud što Dejtonski mirovni sporazum porede sa luđačkom košuljom, ja sam je probao u ovih sedam godina. Kada imate pet aktera i svaki može zaustaviti bilo koji proces, četiri strane koje su ratovale, političare koji su dovoljno sebični i raspiruju nacionalizam, ne mogu biti optimist da će biti lako. Bez međunarodne ovakvi kakvi smo moramo proraditi i postati odgovorniji političari", rekao je Izetbegović.

Na pitanje zbog čega je u svojim nastupima postao oštriji i direktniji, kazao je da je to zbog toga što su ranije stvari bile kako treba, koalicije su funkcionirale, odnos unutar BiH je bio dobar, a Hrvatska i Srbija nisu imale ovakve istupe u vezi BiH.

"Čudna je igra Srbije prema BiH u kojoj se Vučić odnosi vrlo korektno, a onda imate političare nižih rangova poput Vulina i Dodika koji me napadaju, sotaniziraju i stvaraju imidž neprijatelja. Mislim da je to zbog toga što slijede neke deklaracije o ugroženosti Srba, ali oni nisu ugroženi. Srbima niko nije zabranio srpski jezik, Bošnjacima jeste bosanski", rekao je.
 

Dotakao se i sastanka koji su on i Čović održali u Beogradu s Vučićem, odnosno konferencije za medije na kojoj su on i Čović izrekli različite stavove u vezi Kosova. Kazao je kako je Čović iza zatvorenih vrata rekao Vučiću da će Predsjedništvo BiH odlučivati o Kosovu nakon stava Beograda, a da je Izetbegović negirao i upozorio ga da to ne spominje na konferenciji za medije.

"Ali on je rekao i prisilio me da reagiram. Poslije nismo imali nikakvih problema i s Vučićem smo išli na sastanke. S Čovićem to nisam dalje komentirao jer nije nam prvi put da se ne razumijemo ili budemo iznenađeni stavovima obostranim. Naučili smo da pređemo preko takvih stvari i da idemo dalje. Stvari funkcioniraju", kazao je Izetbegović.

Dotakao se i teme o akcizama

"Ako zakon o akcizama ne budem usvojen, imat ćemo gubitke sredstava, aranžmana MMF-a i gubitak masovne izgradnje širom BiH. Konkretno govorimo o gubitku pola milijarde projekata. Usvajanje ne odgovara onima koji ne žele da ova zemlja ide naprijed, da mogu izaći na izbore i reći kako se ništa nije uradilo. Oni nisu opozicija nama nego narodu", kazao je.

Kada je riječ o Izbornom zakonu BiH, Izetbegović je rekao kako prostor vrlo sužen jer se moraju poštovati presuda Sejdić-Finci, Ustavni sud FBiH i stav EU, te trebaju svi biti spremni na kompromis.

Na kraju je poručio kako će do srijede biti usuglašena neusuglašena pitanja u vezi odgovora na Upitnik Europske komisije.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,926118
Srednji: 25,991096
Prodajni: 26,056074

Jedinica: 1
Kupovni: 1,366109
Srednji: 1,369533
Prodajni: 1,372957

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,726649
Srednji: 1,730976
Prodajni: 1,735303

Jedinica: 1
Kupovni: 1,870150
Srednji: 1,874837
Prodajni: 1,879524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,279056
Srednji: 2,284768
Prodajni: 2,290480