Plenković vrlo jasan u Sarajevu: 'Mi želimo da Hrvati budu ravnopravni i da imaju legitimne predstavnike u vlasti'

4,891 ABC portal 13.prosinca 2021. 11:45
U SARAJEVU

Hrvatski premijer Andrej Plenković govorio je na press konferenciji nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Kako je rekao Plenković u BiH dolazi na tragu svih dosadašnjih posjeta u ime Hrvatske i kao prijatelj i partner šalje poruku o cjelovitosti BiH.

"Hrvatska poštuje Dejtonski sporazum, znamo kako je teško do dogovora u njemu došlo, zato i na tom tragu ćemo ponoviti naš interes za ravnopravnošću Hrvata u BiH, kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda. Mi želimo da Hrvati budu ravnopravni i da imaju legitimne predstavnike u vlasti", kazao je Plenković.

Po pitanju nezakonitih migracija Plenković je ponovio stav da na tom polju Hrvatska i BiH moraju surađivati.

"Imamo najdužu granicu i zato je izrazito važna suradnja naših policija kako bismo spriječili nezakonite migracije", dodao je Plenković.

Naglasio je da je Hrvatska spremna povećati ekonomsku suradnju i trgovinsku razmjenu sa BiH.

"Spremni smo raditi na poboljšanju putne infrastrukture i energetike. Most kod Svilaja predstavlja odličan primjer toga. Zato smatramo da treba poduprijeti BiH da dovrši svoj dio koridora 5 C. Također, u području energetike izrazio bih našu spremnost da nastavimo saradnju na južnom dijelu. Spremini smo investirati u te projekte", dodao je Plenković.

Ono što je također važno, naglasio je hrvatski premijer je to da je Hrvatska spremna pomoći obnavljanje mosta kod Brčkog.

"Mislim da smo tu napravili ogroman iskorak i sa te strane omogućujemo još jedan pravac prema EU. Hrvatska je jedan od ključnih trgovinskih partnera BiH. I to će ići i dalje. Ulaganja Hrvatske u BiH su značajna", naglasio je Plenković.
 

Komentirajući unutarnja politička zbivanja u zemlji, Plenković je rekao da ih Hrvatska prati s velikim interesom.

"Funkcionalnost institucija je prioritet. Vijeće ministara BiH je imalo svega četiri sastanka od lipnja do danas. Mi u Vladi Hrvatske imamo sastanak tjedno, nekada i dva", pojašnjava Plenković.

Komentirao je i usvajanje zaključaka na posebnoj sjednici NSRS-a, gdje je pokrenuto  prebacivanje nadležnosti sa države na entitete.

"Smatramo da, bez obzira na ove zaključke u NSRS-u, moramo vidjeti koliko je ovo manevar, a koliko stvarna želja. Hrvatska je protiv bilo kakvih separatističkih zahtjeva", podcrtava Plenković.

Osvrnuo se i na intenzivne pregovore oko izmjene Izbornog zakona u BiH koji se vode proteklih mjeseci.

"Do dogovora o izmjenama Izbornog zakona mora doći među političkim strankama u BiH. Mora se dogovoriti da svi narodi imaju svoje legitimne predstavnike. Danas ću razgovarati s nekima da vidim hoće li to biti završeno u ovoj godini ili će se to sve nastaviti i u 2022. godini, koja je izborna", ističe hrvatski premijer.

Na kraju je prokomentirao i posljednja događanja vezana za sporne izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici.

"Mislim da svi zajedno trebamo učiniti maksimalni napor da pomognemo da država BiH funkcionira. Službeni stav Hrvatske o genocidu u Srebrenici je jasan i nepromjenjiv. Mislim i da je predsjednik Milanović uspio obrazložiti šta je tada htio reći. Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu kao malo koje dvije zemlje i bit će tako i u budućnosti. Snažnijeg zagovaratelja i većeg prijatelja u Europskoj uniji od Hrvatske Bosna i Hercegovina nema", zaključio je Plenković.
 

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,927841
Srednji: 25,992823
Prodajni: 26,057805

Jedinica: 1
Kupovni: 1,443324
Srednji: 1,446941
Prodajni: 1,450558

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,850811
Srednji: 1,855450
Prodajni: 1,860089

Jedinica: 1
Kupovni: 1,865679
Srednji: 1,870355
Prodajni: 1,875031

Jedinica: 1
Kupovni: 2,311541
Srednji: 2,317334
Prodajni: 2,323127