Svaka druga cigareta u BiH se kupuje na ilegalnom tržištu

548 ABC portal 19.siječnja 2019. 20:00
ILEGALNO TRŽIŠTE

Izmjenom Zakona o trošarinama na duhanske proizvode, kojom je predviđeno uvođenje moratorija na trošarine od tri godine, osigurat će se početak vraćanja tržišta u legalne tijekove, suglasni su donositelji odluka, odgovorne institucije i predstavnici industrije. Naime, prema podacima proizvođača duhana i duhanskih prerađevina, svaka druga cigareta u BiH danas je kupljena na ilegalnom tržištu, a od 2013. do 2018. ilegalno je tržište poraslo višestruko, sa stope od šest na gotovo 50 posto, piše Oslobođenje.  

Stoga bi, kako je navedeno u analizi Implikacija politike oporezivanja duhanskih prerađevina u BiH u razdoblju 2009-2018. koju je uradila Uprava za neizravno oporezivanje, a u cilju analize utjecaja trošarinske politike na trendove u prihodima od trošarina na duhanske prerađevine i na trendove na tržištu duhanskih prerađevina u BiH, primjena moratorija na povećanje specifične trošarine u razdoblju od najmanje tri godine pogodovala svim sudionicima, kako državi, duhanskoj industriji, potrošačima tako i zaposlenima u domaćoj duhanskoj industriji. Moratorij na najmanje tri godine fiskalnim vlastima u BiH dao bi dovoljno vremena da prateći redefiniranje trošarinske politike u EU pripremi novu politiku oporezivanja duhanskih prerađevina.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH krajem prošle godine je utvrdilo Prijedlog zakona o dopuni Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini u cilju stabilizacije prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina, što bi u konačnici trebalo rezultirati da u narednih nekoliko godina neće biti povećavane trošarine na duhan, odnosno na cigarete. Nakon Vijeća ministara, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH dostavio je Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po skraćenoj zakonskoj proceduri, što je posljednji korak ka saniranju urušenog duhanskog tržišta u BiH. Donošenje moratorija koji doprinosi stabilizaciji tržišta i povećanju proračunskih prihoda sada je na novoimenovanim parlamentarcima. 

- U dužem razdoblju očekuje se i rast ekonomije i dohotka, što bi smanjilo poticaje za konzumaciju duhana sa crnog tržišta, a neke konzumente bi vratilo na legalno tržište, stoji u Analizi UNOBiH. Kako je navedeno, rast potrošnje prema DEP-ovim projekcijama doveo bi u razdoblju od 2019. do 2021. do rasta vrijednosti prometa, a uz stabilne cijene došlo bi i do rasta oporezive potrošnje i, posljedično, prihoda od trošarina. Također, duže razdoblje moratorija doprinosi i stabilizaciji poslovnih politika duhanske industrije i pomjeranja fokusa sa kratkoročnih cjenovnih politika i oštre borbe za što veći udio u rapidno suženom tržištu na srednjoročne razvojne politike. Međutim, osim moratorija na trošarine, potrebno je da nadležne institucije od Uprave za neizravno oporezivanje BiH, preko entitetskih i inspekcije Brčko distrikta, poduzmu odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja daljnjeg rasta crnog tržišta i njegovog vraćanja u legalne tijekove. Stoga se suzbijanje ilegalne proizvodnje treba vršiti i kroz česte provjere ili kontrole obveznika koji se bave otkupom i preradom sirovog duhana, a kontrolu je potrebno provoditi povremeno, s ciljem da se pravovremeno identificiraju obveznici za koje postoji mogućnost da se bave ilegalnom prodajom duhana i duhanskih prerađevina. Kako kažu u UNOBiH, da bi se efikasnije suzbio rizik od krijumčarenja duhanskih prerađevina na carinsko područje BiH, potrebno je u suradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona, osobito sa Graničnom policijom BiH, vršiti zajedničke akcije u područjima koja su odranije poznata kao mjesta ili rute za krijumčarenje. Poseban naglasak je potrebno usmjeriti na motiviranost proizvođača u cilju predaje cjelokupno proizvedene količine duhana u listu, kroz način isplate stimulacije, kroz pojačane kontrole predaje proizvedenih količina, kao i na opsežnije kontrole od svih nadležnih kontrolnih organa kod otkupljivača i od njega dalje izvršenih prometa. Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor, kazao je za Oslobođenje da je federalni inspektorat predložio nekoliko mjera koje bi trebale doprinijeti suzbijanju crnog tržišta duhanskih prerađevina u BiH. - U te mjere ulazi popis svih proizvođača duhana na području BiH, s procjenom količine prinosa duhana, te njihov nadzor u vezi prometa. Tu je i osiguranje odgovarajućeg pokrivanja ilegalnih graničnih prelaza prema zemljama iz okruženja kojih navodno ima više od stotinu.

Također, neophodno je u prekograničnom prometu pojačati nadzor nad teretnim vozilima radi sprečavanja krijumačrenja duhana, uključujući i kontrolu putničkih vozila, odnosno vozila koja više puta prelaze granicu, te kontinuirano vršiti nadzor nad radom dnevnih, tjednih tržnica, autotržnica i ulične prodaje, kao i nadzor nad radom maloprodajnih trgovinskih objekata, ali i nad prometom robe u transportu na magistralnim putevima uz suradnju policije županija, istaknuo je Ramić, dodajući da je potrebno zadužiti i policije županija da obvezno vrše preglede teretnih vozila, ali i pojedinih putničkih vozila. Inspektorat Republike Srpske je mišljenja da bi se nelegalan promet duhanskih prerađevina mogao suzbiti reguliranjem otkupa sirovog duhana, odnosno uspostavljanjem obvezne poslovne suradnje između domaćih proizvođača i duhanske industrije. Pretpostavljajući da je kapacitet za proizvodnju duhana 2.000 tona na godišnjoj razini, bilo bi nužno da predstavnici duhanske industrije otpočnu pregovore sa domaćim proizvođačima za otkup duhana uz zajamčen otkup najmanje tri godine. Inspektorat RS-a predlaže i veće poticaje države proizvođačima, moratorij na povećanje trošarina 2-3 godine, jaču kontrolu prilikom uvoza, imajući u vidu da Srbija, Crna Gora, Makedonija, imaju niže cijene cigareta, ali i jače inspekcijske kontrole, posebno u pograničnim mjestima, ali i pogranična mjesta sa Hrvatskom zbog nelegalnog reeksporta, te bolju inspekcijsku kontrolu na svim tržnicama i u drugim potencijalno rizičnim objektima.

Da tržišna inspekcija može vršiti kontinuiranu kontrolu tržnica, maloprodaje i veleprodaje, smatraju i u Inspektoratu Brčko distrikta, ali su mišljenja i da te kontrole neće imati efekta ukoliko izvor crnog tržišta nije uklonjen. Kao operativne mjere, Brčko distrikt je predložio jače kontrole izvora crnog tržišta, odnosno kod proizvođača i kontrole nelegalnog uvoza duhana i duhanskih prerađevina, kao i fokusiranje na istrage postojanja nelegalnih “tvornica” cigareta. - Trebamo preuzeti pozitivna iskustava, praksu i propise iz EU i susjednih zemalja, i u hitnoj proceduri izmijeniti zakonske propise vezano za ovu oblast, ali i pooštriti zakonske sankcije, što uključuje i propisivanje kazne zatvora, smatraju u Brčko distriktu.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,929565
Srednji: 25,994551
Prodajni: 26,059537

Jedinica: 1
Kupovni: 1,455817
Srednji: 1,459466
Prodajni: 1,463115

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 2,001375
Srednji: 2,006391
Prodajni: 2,011407

Jedinica: 1
Kupovni: 2,040519
Srednji: 2,045633
Prodajni: 2,050747

Jedinica: 1
Kupovni: 2,209446
Srednji: 2,214983
Prodajni: 2,220520