Tužiteljstvo provodi istragu protiv dužnosnika HVO-a i Herceg Bosne

1,381 ABC portal 21.rujna 2017. 09:00
hvo
PROVODE ISTRAGU

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu, piše Dnevni list.

14 dužnosnika

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO-aa.

Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

S obzirom da je Dario Kordić prije nekoliko godina osuđen u Haagu za ratne zločine nad bošnjacima u Središnjoj Bosni kao i činjenice da Bruno Stojić čeka drugo stupanjsku presudu u Haagu treba kazati kako je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu za navodne ratne zločine koji nisu bili predmet procesa u Haagu.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima .

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima. I sam je Slišković strahovao od procesuiranja pa je odmah nakon rata pobjegao u Hrvatsku.

Isto je uradio i Ignac Koštroman, bivši glavni tajnik Herceg Bosne i HDZ BiH. Za njega se čak tvrdilo kako je haaškim istražiteljima koji su obrađivali slučaj Darija Kordića, Tihomira Blaškića, Ivice Rajića i nekih drugih visokih dužnosnika HVO iz Središnje Bosne odavao povjerljive informacije na štetu spomenutih dužnosnika.
 

Napadi na Čavaru

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a.

Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja.

Dnevni list piše kako nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja.

Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne.

U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, piše Dnevni list.

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,934735
Srednji: 25,999734
Prodajni: 26,064733

Jedinica: 1
Kupovni: 1,371198
Srednji: 1,374635
Prodajni: 1,378072

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,716319
Srednji: 1,720621
Prodajni: 1,724923

Jedinica: 1
Kupovni: 1,873383
Srednji: 1,878078
Prodajni: 1,882773

Jedinica: 1
Kupovni: 2,331624
Srednji: 2,337468
Prodajni: 2,343312