U Mostar stiže 600 zastupnika iz 14 stranaka, evo što sadrži Deklaracija HNS BiH

711 ABC portal 25.siječnja 2019. 17:00
ZASJEDANJE HNS-A

Sutra se u Hrvatskom Domu herceg Stjepan Kosača održava 8 zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, krovnog predstavničkog tijela Hrvata u BiH. Na zasjedanju će sudjelovati preko 600 izaslanika iz 14 stranaka, piše Hrvatski Medijski Servis. U HNS ulaze svi zastupnici izabrani na listopadskim općim izborima koji će se pridružiti svim izabranim hrvatskim vjećnicima u općinskim vijećima s lokalnih izbora 2016. godine.

Zasjedanje HNS-a održava se u atmosferi političke obespravljenosti Hrvata u BiH koje je uzrokovano trećim izborom Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog Člana Predsjedništva BiH. Hrvatski Narodni sabor je krovno političko tijelo koje definira  strateška nacionalna pitanja i nacionalnu politiku,  koja se obličava u Deklaraciju HNS BiH.

HNS BiH osnovan u Novom Travniku 2000.

Hrvatski narodni sabor BiH uspostavljen u Novom Travniku u listopadu 2000. godine kao odgovor na udar na konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH što je uzrokovano zloglasnim Barryjevim amandmanima, i formiranjem izvršne vlasti u FBiH tzv. Alijanse za promjene, bez legitimnih predstavnika Hrvata. Tada je HNS usvojio obvezujući dokument o načinima i principima djelovanja svih hrvatskih zastupnika na svim razinama vlasti u BiH. Tada usvojenom Deklaracijom svi izabrani predstavnici hrvatskog naroda u BiH obvezali su se da će djelovati u cilju ostvarivanja pune institucionalne jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Rad HNS-a obnovljen je u ožujku 2011. godine kao odgovor na ponovno izbacivanje legitimno izabranih predstavnika Hrvata iz vlasti FBiH kroz tzv. Platformu. Od tada HNS egzistira u kontinuitetu i vremenom je postao najjača instanca kreiranja hrvatske nacionalne politike u BiH što uvažavaju svi relevantni međunarodni faktori koji Bosnu i Hercegovinu imaju u svojoj sferi interesa i djelovanja.

 

Glavna tijela HNS BiH

HNS svoje političko djelovanje generira i ostvaruje kroz dva glavna radna tijela; to su Predsjedništvo i Glavno vijeće HNS-a BiH. Hrvatski Narodni Sabor zasjeda jednom u dvije godine, nakon općih i nakon lokalnih izbora kada u njegov sastav uzlaze svi novoizabrani zastupnici kako sa županijskih, entitetske i državne razine, tako i svi hrvatski vijećnici u općinskim i gradskim vijećima.

Tko su sabornici ?

U subotu će preko 600 izaslanika iz 14 hrvatskih političkih stranaka raspravljati o prijedlogu Deklaracije o položaju Hrvata u BiH kao ključnog dokumenta koji će odrediti smjernice djelovanja svih legitimnih hrvatskih političkih predstavnika u BiH.

Što sadrži prijedlog Deklaracije HNS BiH?

Prijedlog nove obvezujuće Deklaracije podijeljen je u nekoliko točaka, a u njoj se govori o svim društveno-političkim segmentima za koje se smatra da su od vitalnog nacionalnog interesa Hrvata u BiH. Govori se o europeizaciji daytonskog Ustava, novoj teritorijalnoj reorganizaciji BiH, provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, Izbornom zakonu bih, položaju Hrvata u BiH. U Deklaraciji će se, također, naći i dio o položaju Hrvatskog vijeća obrane i društvenom statusu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Sabornici će raspravljati i o odnosima unutar HNS-a, a cilj je da izabrana tijela HNS-a pokazuju legitimitet svih izabranih dužnosnika krovne političke organizacije Hrvata u BiH.

Očekuje se da će uz usvajanja Deklaracije HNS izabrati i dva glavna izvršna tijela, a to su Predsjedništvo i Glavno vijeće. U Predsjedništvo će po defaultu ući predsjednici svih stranaka koji sudjeluju u radu Sabora, a za predsjednika bi trebao biti izabran Dragan Čović lider  najjače političke stranke Hrvata u BiH -HDZ BiH. Statut HNS-a nalaže da bi predsjednik Glavnog vijeća trebao biti lider druge najjače stranke kod Hrvata, a to je HDZ 1990, pa bi predsjednik Glavnog vijeća HNS-a trebao postati Ilija Cvitanović što će osigurati sudjelovanje apsolutno svih legitimno izabranih političkih predstavnika Hrvata u radu i odlučivanju krovnog političkog i predstavničkog tijela hrvatskog naroda u BiH. /HMS

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,95583
Srednji: 1,95583
Prodajni: 1,95583

Jedinica: 100
Kupovni: 25,584427
Srednji: 25,648548
Prodajni: 25,712669

Jedinica: 1
Kupovni: 1,249241
Srednji: 1,252372
Prodajni: 1,255503

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,780705
Srednji: 1,785168
Prodajni: 1,789631

Jedinica: 1
Kupovni: 1,843118
Srednji: 1,847737
Prodajni: 1,852356

Jedinica: 1
Kupovni: 2,200896
Srednji: 2,206412
Prodajni: 2,211928