Vjerujem da ćemo do kraja godine sa cjepivom i lijekovima koji stižu imati sigurnu budućnost i kontrolu nad virusom

933 ABC portal 26.ožujka 2021. 09:15
IVAN ĐIKIĆ

Ovo je bila dinamična i vrlo teška godina za sve ljude širom svijeta. U toj godini smo naučili da je najvažnije vjerovati znanosti i da svaka igra ili omalovažavanje opasnosti dovodi do gubitaka života, ekonomije, gospodarstva i, na kraju, sreće i zadovoljstva životom, rekao je u razgovoru za “BHT1 uživo” cijenjeni hrvatski mikrobiolog Ivan Đikić.

“Našli smo i način na koji to možemo riješiti, a to je, prije svega, preko pravilnog testiranja, pravovremenog uvođenja mjera, izolacije virusa u manjim sredinama i, na kraju, sada imamo i cjepivo koje je uistinu rješenje ovog velikog problema. Uz to, polagano ali sigurno dolaze i novi lijekovi. Vjerujem da ćemo do kraja godine, sa cjepivom i lijekovima, imati sigurnu budućnost i moći ćemo kontrolirati ovu pandemiju”, smatra Đikić.

Govoreći o informacijama koje u negativnom svjetlu prikazuju određene vrste cjepiva, on je kazao kako smatra da je to djelimično preuveličano.

“Realnost jeste – imamo danas desetak cjepiva koja su odobrena i sva imaju vrlo visoku učinkovitost. Razlike postoje u metodi primjenjivanja, u načinima skladištenja i davanja tih cjepiva, ali sada ne postoje velike razlike ni kod ruskog Sputnjika V, niti AstraZeneke, Novovaksa, Moderne i Pfizera u njihovoj djelotvornosti. Mislim da je to glavna poruka koju građani moraju imati. Uz to, nijedno od tih cjepiva za sada nema dokazanu povezanost sa ozbiljnim nuspojavama koje bi dovodile ili do ozbiljnih zdravstvenih problema ili do smrtnosti. Za sada nema nijedan podatak o direktnoj povezanosti”, naglašava Đikić.

“Ovo što čitamo po medijima nije dobro, mislim da su političari i farmakokompanije trebali odigrati ovu igru ne gledajući svoje parcijalne interese, nego su se trebali udružiti i na jedan globalni, transparentan i otvoren način stvoriti cjepiva, razvijati ih, a u isto vrijeme prodati ih po razumnim cijenama, ne samo onim zemljama koje to dogovore prve i mogu platiti prve, nego svim zemljama na principima solidarnosti. Jer, ovu bolest nećemo pobijediti tako da je pobijedimo u Americi ili u Njemačkoj, nego tako da globalno savladamo pandemiju i prekinemo širenje virusa”, objašnjava on.

 

Đikić također smatra da se najave o ograničavanju putovanja za ljude cijepljene cjepivom koje nijeregistrirano u Europskoj uniji neće obistiniti.

“Mislim da se to neće dogoditi i da ćemo pokazivati više uključivosti, da će svim ljudima koji su preboljeli bolest ili su cijepljeni raznim cjepivima biti dozvoljeno da putuju. Vjerujem da neće biti restrikcija i da ćemo to preovladati”, smatra on.

Komentirajući informaciju da je Srbija omogućila cijepljenje državljana Bosne i Hercegovine koji se, ukoliko to žele, mogu prijaviti i otići da prime cjepivo, Đikić je rekao da se radi o dozama koje se danas mogu dobiti i u Njemačkoj i drugdje.

“Osobe koje se žele zaštititi, mogle bi otići na to cijepljenje koje im je ponuđeno i, osobno, ja bih to isto napravio, kao što sam napravio prije tri dana u Njemačkoj kada je došao moj red. Otišao sam se cijepiti, dobio sam cjepivo AstraZeneke. Nisam uopće gledao koje cjepivo ću dobiti, bilo mi je samo važno da to odobreno i u sustavu kojem vjerujem. U tom slučaju, mislim da je cijepljenje pohvalno i potrebno onim ljudima koji se žele zaštititi”, objasnio je.

Govoreći o situaciji u Njemačkoj, Đikić je rekao kako u toj zemlji od samog početka nije dobro krenulo, ali da je cijeli sustav sada je puno bolji.

On vjeruje da će do kraja ljeta oko 60 posto njemačke populacije biti cijepljeno.

Ovaj znanstvenik smatra da je moguće da i Bosna i Hercegovina u roku od šest mjeseci cjepi svoje stanovništvo, ukoliko bh. vlasti poduzmu mjere za nabavku cjepiva.

Đikić misli da će 2022. godina biti godina kada ćemo se vratiti normalnom životu, ali napominje da sam virus neće nestati. Kombinacijom mjera i cijepljenja možemo normalno živjeti, smatra on.
 

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,933700
Srednji: 25,998697
Prodajni: 26,063694

Jedinica: 1
Kupovni: 1,355102
Srednji: 1,358498
Prodajni: 1,361894

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,727872
Srednji: 1,732203
Prodajni: 1,736534

Jedinica: 1
Kupovni: 1,867643
Srednji: 1,872324
Prodajni: 1,877005

Jedinica: 1
Kupovni: 2,305531
Srednji: 2,311309
Prodajni: 2,317087