Za domaćinstva neće biti poskupljenja električne energije

360 ABC portal 15.listopada 2021. 09:00
TAKO KAŽU

Niti jedna od tri elektroprivrede u Bosni i Hercegovini nije uputila Regulatornim komisijama za energiju zahtjev za promjenu cijene električne energije domaćinstvima. Posljednje najave o poskupljenju električne energije odnose se na one potrošače koji se napajaju po srednjem i visokom naponu te za javnu rasvjetu. Bez Zakona o zaštiti socijalnih kategorija, koji kod nas ne postoji, nema ni poskupljenja električne energije za domaćinstva, javlja BHRT.

Najavljeno poskupljenje električne energije odnosi se na potročaše koji se tržišno opskrbljuju. Takvih je znatno manji broj od broja malih potrošača, ali troše mnogo više ukupne energije, pa tako Elektroprivreda BiH isporučuje 40, a Elektroprivreda HZHB 32% energije na području Federacije BiH. Elektroprivreda Republike Srpske u ovom entitetu velikim potrošačima isporučuje 40% ukupne električne energije. Iz sve tri elektroprivrede poručuju kako kućanstva i mali potrošači za sada nemaju razloga za brigu. 

Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede RS, kaže kako, što se tiče domaćinstava, oni su bezbrižni i neće biti povećanja cijana električne energije. ''Što se tiče privrede, mi sa privredom imamo usaglašene stavove da već treća godina postoji postepeno povećanje cijena el.energije ka tržišnim cijenama i one su danas daleko ispod tržišnih cijena'', rekao je. Marija Buntić, glasnogovornica Elektroprivrede HZHB ističe kaže kako ''EP HZHB neće podizati cijene električne energije korisnicima univerzalne usluge a to su kućanstva, malo gospodarstvo odnosno obrtnici i mali poduzetnici''. ''Cijena za velike potrošače ne ovisi samo o nama, dakle o elektroprivredi. To su tržišne cijene, vrijedi zakon ponude i potražnje'', kaže Buntić. 
 

Admir Andelija, generalni direktor Elektroprivrede BiH navodi da, kada je u pitanju javna opskrba odnosno univerzalna usluga u kojoj su, između ostalog, i kupci iz kategorije domaćinstva ali i skoro 55 tisuća gospodarstkih subjekata neće doći do poskupljenja električne energije''. Unatoč najavama da se poskupljenja odnose isključivo na gospodarstveni sektor, iz Ureda ombudsmana poručuju kako je samo pitanje vremena poskupljenje električne energije i za mala domaćinstva. Neminovno je da će uskoro poskupjeti i cijena rada koja će se, lančanom reakcijom, odnositi i na cijene proizvoda. Saša Marić, ombudsman za prava potrošača, kaže da mehanizme za regulaciju cijena el.energije imaju entitetske Vlade koje mogu naći balans profitabilnosti poslovanja elektroprivreda u BiH s jedne strane, a s druge strane održavanja tržišno kontroliranih, reguliranih normalnih cijena koje mogu osigurati profitabilnost poslovanja gospodarstvu. 

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne komisije nemaju nadležnost nad formiranjem tržišnih cijena, navode kako Vlada, kao većinski vlasnik elektroprivreda, koja treba donijeti mjere za zaštitu malih potrošača. ''Elektroprivreda, iako nema ulogu da vodi neku socijalnu politiku, ipak je preuzela na sebe da štiti cijenom kućanstva dok Vlada, dok se ne donese program zaštite socijalno ugroženih kupaca koji kod nas, nažalost, u Federaciji ne postoji. Imamo odavno tu zadaću da ga donesemo“, rekla je Sanela Pokrajčić, predsjednica FERK-a Dok se još pregovara o povećanju električne energije za velike potrošače, neminovno je da će se poskupljenje odraziti i na život građana. Povećanjem cijena proizvoda, građani će, uslijed nepovećanja plaća i mirovina, kupovati jeftinije uvozne proizvode što će biti dodatan udarac na domaće gospodarstvo.

Tagovi:

Komentari

EUR
EMU(EUR)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,955830
Srednji: 1,955830
Prodajni: 1,955830

Jedinica: 100
Kupovni: 25,926118
Srednji: 25,991096
Prodajni: 26,056074

Jedinica: 1
Kupovni: 1,366109
Srednji: 1,369533
Prodajni: 1,372957

USD
SAD(USD)

Jedinica: 1
Kupovni: 1,726649
Srednji: 1,730976
Prodajni: 1,735303

Jedinica: 1
Kupovni: 1,870150
Srednji: 1,874837
Prodajni: 1,879524

Jedinica: 1
Kupovni: 2,279056
Srednji: 2,284768
Prodajni: 2,290480