Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Od 6 mlrd. eura paketa, veći dio mogao bi ići za pomoć tvrtkama u BiH i zemljama regije

Usvajanje novoga plana rasta za zapadni Balkan vrijednog 6 milijardi eura (2 milijarde eura donacija i 4 milijarde eura povoljnih kredita) u svojem fokusu ima politiku povezivanja, a posebice poslovnih zajednica na jugoistoku Europe te ulazak na zajedničko tržište Europske unije, a kako stvari stoje, upravo će poslovni subjekti ovaj put biti u fokusu novog paketa pomoći, a ne preskupi procesi reformi, piše Večernji list BiH.

Velika prilika za BiH

Na sastanku sa šefom Jedinice za politiku i regionalnu strategiju zapadnog Balkana Glavne uprave za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Thomasom Hagleitnerom upravo je bilo govora o tome koliko poslovna zajednica u zemljama zapadnog Balkana može profitirati od novog pristupa Europske unije, a osobito kada govorimo o tržišnom uvezivanju i otvaranju novih poslovnih prilika. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i član Upravnog odbora Eurokomore dr. sc. Vjekoslav Vuković kazao je kako se EU ozbiljno priprema za novi paket proširenja, a idući sastanak i donošenje odluke bit će u prosincu ovu godine. To je jak signal za zemlje kandidate. Ukazao je pritom na plan rasta za zemlje zapadnog Balkana koji se očituje u jedinstvenom tržištu i pristupu otvorenom tržištu EU-a, a koji zahtijeva jasna stajališta lidera zemalja zapadnog Balkana i njihovu potpunu i nedvojbenu opredijeljenost. – Cijeneći da je poslovna zajednica mnogo brža u razvoju, poslovanju, pristupu tržištima, posebno EU, što dokazuje naš izvoz za EU koji premašuje 70%, zahtijeva se njihovo aktivno uključivanje u ove procese.

Slijedom navedenog, predlažu se posebna poglavlja u sustavu izvještavanja koja podrazumijevaju tzv. business chapter, a koji bi se odnosio na stajališta poslovne zajednice kroz komorski sustav koji ih objedinjuje, s jasnim stavom njihova uključivanja u pregovore – objasnio je Vuković. Svakako valja ukazati i na činjenicu kako je ovaj paket proširenja veliki prioritet Eurokomore, s jasnim naglaskom nedvojbene posvećenosti i opredijeljenosti poslovne zajednice pristupu EU. Kroz pristup financijskim instrumentima, kao i otvorenom tržištu, jasno su artikulirani zahtjevi poslovnjaka putem komora, dok će se definirani paket pomoći od 6 mlrd. eura, od čega su 2 mlrd. kao grant, a ostatak dugoročni krediti, odnositi na konkretne projektne reforme.

Pritom se navodi kako se uči iz ranijih pogrešaka te se novac ne investira u preskupe reformske procese, nego procese koji će pomoći poslovnoj zajednici u pristupu tržištima, a poslije će oni biti stup nastavka reformskih procesa. – Dakle, zemlje zapadnog Balkana pripadaju jedinstvenom planu rasta, kao i preporukama od kojih svaka mora definitivno dati doprinos ispunjenju vlastitih prioriteta, kao što je u BiH 14 prioriteta – objasnio je Vuković. Vuković je dan prije s predstavnicima bh. kompanija AS Holding i Mikroelektronika sudjelovao i na zasjedanju Europskog parlamenta poduzeća koji se održavao u Bruxellesu. Važno je pritom spomenuti kako su predstavnici bh. kompanija prvi put sudjelovali na ovom događaju, za koji je bilo prijavljeno 639 kompanija iz 31 zemlje.

Plan rasta

U sklopu zasjedanja Europskog parlamenta poduzeća održana je konferencija o ženskom poduzetništvu na kojoj su na okruglom stolu o temi “Vještine” sudjelovale Sanja Praštalo iz Mikroelektronike i šefica Ureda predsjednika i potpredsjednika VTK BiH Šejla Delić.

Tijekom zasjedanja predstavnici kompanija i institucija Europske unije sudjelovali su na zasjedanjima čije su teme potencijali i prilagođavanje jedinstvenog tržišta demografskim promjenama, energetska kriza i jačanje konkurentnosti europskih zemalja.

Podsjećamo, novi plan rasta ima četiri stupa – jačanje integracije u jedinstveno tržište EU-a, jačanje ekonomske integracije u okviru zapadnog Balkana putem zajedničkog regionalnog tržišta, a na osnovi pravila i standarda EU-a, ubrzanje temeljnih reformi i povećanje financijske pomoći. No, “kvaka” je što je isplata uvjetovana time da partneri na zapadnom Balkanu provedu određene socioekonomske i temeljne reforme.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti