Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Szijjarto najavio kako će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici: “Demonizira srpski narod”

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto održao je danas u Budimpešti sastanak s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, a nakon susreta upriličena je konferencija za medije na kojoj se mađarski diplomata osvrnuo na situaciju u BiH.
Na početku obraćanja medijima, Szijjarto je rekao kako je mir na Balkanu važan za cijelu Europu.

“Mir na Balkanu je od osnovnog pitanja za stabilnost cijele Europe. Pošto je Zapadni Balkan u neposrednom susjedstvu Mađarske, Mađarska na pragu svog predsjedavanja EU namjerava doprinijeti očuvanju mira na Balkanu. Zapadni Balkan ima svoju veoma burnu i kompliciranu povijest. Trenutno je dosta komplicirana situacija. Smatramo da je sredstvo za smanjenje tenzija i prosperitetnu budućnost pridruženje Zapadnog Balkana Europskoj uniji”, rekao je Szijjarto.

Poručio je i kako Bruxelles dodatno doprinosi nemirima na Zapadnom Balkanu.

“Svjedoci smo da odluke EU dovode ne toliko do smirenja situacije već i do povećanja tenzija na Zapadnom Balkanu. To vrlo često dovodi i do opasnosti izbijanja novih kriza u regiji. Bosna i Hercegovina je napravila ozbiljne iskorake na putu ka EU integracijama. Važno je da svaki entitet i svi narodi u BiH daju svoj doprinos da bi država što prije postala članica Europske unije. Tu harmoniju koja se stvorila u BiH i koja je dovela do suglasnosti po tom pitanju, razbijaju jednostranim djelovanjem visokog predstavnika koji je na svoju ruku izmijenio izborni zakon”, ističe Szijjarto.

Također, osvrnuo se na rezoluciju o Srebrenici koja će se naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 23. svibnja.

“Stabilnu situaciju i razumijevanje u BiH može poljuljati i donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u što je odluka koja bi dovela do demoralizacije srpskog naroda. Mislim da se treba prekinuti s jačanjem tenzija. Mađarska će glasati protiv rezolucije koja namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici”, mišljenja je Szijjarto.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti