Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Tužiteljstvo BiH: Isilovca Ćatića se ne smije pustiti na slobodu, njegov odvjetnik kaže da je radio u kopirnici na uvezivanju knjiga

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda da odredi pritvor Adnanu Ćatiću, osumnjičenom za kazneno djelo “terorizam“, zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke. Tužitelj Dubravko Čampara je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru pojasnio da se Ćatić, nakon skoro deset godina sudjelovanja na stranim ratištima, vratio iz Turske u BiH s putnim listom i putovnicom koja je istekla, te je priveden na aerodromu 17. studenog.

Zbog toga se, smatra tužitelj, ne može raspravljati o tezi dobrovoljnog vraćanja. On je kazao da Tužiteljstvo u ovom postupku namjerava uložiti dokaze dobivene nakon pada terorističkih organizacija čiji je član bio i Ćatić, te saslušati brojne svjedoke koji su imali susret s njim. “Danas smo naredili Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da provedu financijsku istragu, ne samo za područje BiH, nego i za Tursku, gdje je boravio od 2021. godine sa suprugom i dvoje maloljetne djece“, kazao je Čampara. Objasnio je da Ćatić vjerojatno poznaje sve svjedoke koje Tužiteljstvo namjerava saslušati u vezi s njegovom ulogom na stranom ratištu i djela koja je činio, te da bi njegovo puštanje na slobodu moglo ugroziti te svjedoke i točnost njihovih iskaza. “Dolazimo do pretpostavke da je ostvario prijateljske odnose s terorističkim organizacijama nakon skoro deset godina boravka. Moramo znati da se ti ljudi nalaze širom svijeta i svjedoci smo terorističkih napada. Smatramo da se on može osloniti na te veze ako bude na slobodi“, kazao je Čampara.

Ćatić je pod istragom Tužiteljstva BiH zbog sumnje da je sudjelovaona stranim ratištima Sirije i Iraka, gdje je djelovao u strukturama takozvanog ISIL-a. Branitelj Senad Dupavac traži izricanje mjera zabrane napuštanja boravišta i policijsku provjeru dva puta dnevno, zbog dokaza koji ukazuju da Ćatić nije bio u borbama, nego je radio u osnovnoj školi u Siriji. “Moj branjenik nikada nije bio niti u jednoj formaciji, on je radio u osnovnoj školi, a tu školu je osnovala organizacija iz Britanije. Dugo je radio u kopirnici na uvezivanju knjiga“, kazao je Dupovac. On smatra da je prijedlog pritvora neosnovan i da Tužiteljstvo ne raspolaže sa dovoljno dokaza, jer polazi od pretpostavke.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti