Utorak, 26 rujna, 2023
- Oglas -

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv šest pripadnika Armije RBiH zbog ratnih zločina

Tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigli su optužnicu protiv ukupno šest osoba zbog sumnje da su počinili ratne zločine na području Visokog tokom 1992. godine.

Kako se navodi u službenom saopćenju Tužiteljstva BiH, optužnica se odnosi na ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Visokog i obuhvata 109 pojedinačnih radnji izvršenja nad više desetina žrtava i oštećenih, a koje se optuženima stavljaju na teret.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

Zijada Kadrića, rođenog 1951. godine u Čajniču, državljanin BiH

Hajrudina Halilovića, rođenog 1959. godine u Prijepolju, ranije osuđivan, državljanin BiH

Asima Hamzića, rođen 1948. godine u Prijepolju, državljanin BiH

Miralema Čengića, rođenog 1960. godine u Pljevljima, ranije osuđivanog, državljanin BiH

Samira Selimovića, rođenog 1969. godine u Kaknju, državljanin BiH

Amira Murtića, rođenog 1971. godine u Visokom, državljanin BiH i Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata u periodu od mjeseca svibnja pa do kraja 1992. godine, kao pripadnici Općinskog stožera TO Visoko, OS ARBiH generalštaba, SJB i vojne policije ARBiH u Visokom, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“Prema navodima optužnice, u zatvaranju i zlostavljanju u navedenom logoru, u periodu od oko osam mjeseci, bilo je više stotina civila sa područja Visokog i okoline koji su držani bez dovoljno hrane, osnovnih higijenskih uvjeta, u neuvjetnim i pretrpanim prostorijama gdje su bili podvrgnuti svakodnevnim zlostavljanjima, premlaćivanjima, mučenju, nečovječnom postupanju, različitim oblicima psihičkog i fizičkog zlostavljanja”, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Radnje koje se osumnjičenim osobama stavljaju na teret opisane su u 109 točaka i podtočaka optužnice koju će tužiteljstvo dokazivati pozivanjem 90 svjedoka i stručnih vještaka i ulaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti