Subota, 2 prosinca, 2023
- Oglas -

Uskoro osmi Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

U Sarajevu će se 18. i 19. studenog održati osmi Međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima. Kongres počinje u subotu ujutro u sarajevskom hotelu Hollywood, a prije ceremonije otvaranja, planirane za 10 sati, medijima će se obratiti organizatori i gosti skupa. Između ostalih, teme dvodnevnog kongresa bit će terapija pčelinjim otrovom, moguće tehnike za otkrivanje patvorenog meda, pesticidi otkriveni u dodatku za pčele, potencijalni terapeutski učinak derivata, proteinsko gladovanje pčela kao posljedica klimatskih promjena, marketinški aspekti standardizacije kvalitete proizvoda na tržištu. Za kraj prvog dana planirana je i panel sesija o stanju i perspektivama pčelarstva u BiH i okruženju.

Drugog dana stručnjaci će govoriti o učinku propolisa, uticaju pčelarstva iu apiterapije na razvoj djece, karakterizaciji svježe pčelinje peludi, ulozi senzorskog panela u ocjeni autentičnosti meda, istraživanju o stavovima i primjeni apiterapije za prevenciju i liječenje bolesti, pravnom okviru za obavljanje djelatnosti apiterapije, te novim trendovima u razvoju api turizma i apiterapije.

Na kraju drugog dana planirano je donošenja zaključaka i Rezolucije sudionika kongresa. U okviru poster prezentacija sudionici će se moći informirati, između ostalog, o temama kao što su promjene u sastavu i svojstvima u medu tijekom čuvanja i zagrijavanja, povezanosti medonosne pčele s prinosom i kvalitetom voća, unaprjeđenju pčelarskog uspjeha kroz izbjegavanje grešaka u tehnologiji, integraciju IOT tehnologije i HACCP principa u pčelarstvu, te ispitivanju kakvoće domaćeg i uvoznog meda. Do sada se za sudjelovanje na kongresu prijavilo više od 150 sudionika, a bit će prezentirana ukupno 24 rada stručnjaka iz BiH, regije i svijeta.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti