Utorak, 26 rujna, 2023
- Oglas -

Zašto je povećanje kreditnog rejtinga velika vijest za BiH?

– Standard and Poor’s povećao je kreditni rejting BiH na “B+”, ali to je prošlo nekako ispod radara. Da smo normalna država, o tome bi se pričalo i to bi bila glavna tema, međutim, guraju se u fokus većinom “crne stvari” – priča za Večernji list sugovornik iz bankarskog sektora ovih dana. I istina, ta vijest je nekad početkom kolovoza stigla u medije, međutim, nekako izvan onih udarnih informacija. Ruku na srce, to se može pravdati time da “B+” nije najblistaviji kreditni rejting, ali ako uzmemo u obzir da pričamo o Bosni i Hercegovini, državi pogođenoj raznoraznim krizama, onda je to apsolutno velika vijest.

Rast ulaganja

Kako bismo dobili jasniju sliku o poboljšanju kreditnog rejtinga, kontaktirali smo Agenciju za bankarstvo Federacije BiH, jednu od institucija koje nastoje dati sve od sebe da ekonomija u ovom entitetu, ali i na razini države, koliko je to moguće, funkcionira. – Kreditni rejting države upućuje na financijsku stabilnost i sposobnost države da izmiruje svoje obveze.

Objavljena ocjena pruža investitorima, tržištima i drugim relevantnim stranama informacije o općem riziku ulaganja, očekivanim promjenama i izgledima u bliskoj budućnosti. U širem kontekstu, ovakve ocjene predstavljaju nužan podatak, i to ne samo za potrebe ulaganja u državne dužničke instrumente. Rejting ima i dimenziju kvantificiranja, što se odražava na troškove rizika koje imaju ulagači, odnosno opće razine kamatnih stopa. Pozitivne postupne učinke treba očekivati i kroz rast ulaganja u privatnom sektoru – objašnjavaju za portal Večernjeg lista BiH iz Agencije.

Kao što smo spomenuli, kreditni rejting BiH podignut je na “B+”. I gledajući ocjene koje se daju, mi smo daleko od “AAA”, najviše kreditne kvalitete, kao i od visoke i iznadprosječne, pa čak i adekvatne. Tek smo drugi ešalon, i to u dijelu da imamo rizik od neispunjavanja obveza u budućnosti, ali barem smo se odmaknuli od crvene zone i velike vjerojatnosti neispunjavanja obveza, koja se ocjenjuje slovom “C”. U Agenciji su nam objasnili što trenutačna situacija konkretno znači. – Iako se prema ukupnoj ocjeni i dalje nalazimo u kategoriji nižih ili nepovoljnih rejtinga, poboljšanje u ovom trenutku ima izniman značaj.

U uvjetima kada su vodeće ekonomije opterećene neizvjesnošću u pogledu postizanja balansa prihvatljive razine inflacije, ekonomskog rasta i javnog zaduženja, mi smo održali zadovoljavajući stupanj fiskalne stabilnosti i mogući ekonomski rast iznad prvobitnih projekcija. Također, uzima se u obzir razina kreditnog rizika, zaduženje razina vlasti u odnosu na BDP, razine kamatnih stopa za tekuća zaduženja, struktura i pouzdanost tržišta u općem smislu. Kao ograničenje za brži ekonomski napredak izdvaja se isključivo politička neizvjesnost ili napetost s potencijalno razornim učincima – objašnjavaju za Vecernji.ba iz ove ekonomske institucije, čije se upravljanje krizom proteklih mjeseci i godina pokazuje kao jako dobro s obzirom na pravodobne reakcije i savjete koje daje organizacijama i građanstvu.

Globalna zabrinutost

A blizu nam je i kraj 2023., pa smo od Agencije odlučili doznati i što nas čeka u budućnosti. Nažalost, i dalje su mogući šokovi, što je i očekivano s obzirom na to da rat u Ukrajini i dalje traje, a zemlje koje u njemu sudjeluju, a koje su bile iznimno značajne za svjetsku ekonomiju, praktički su odsječene od svijeta. Ali, ako ne bude nekih većih “potresa”, situacija bi se mogla smirivati.

– U nastavku godine očekujemo ublažavanje negativnih makroekonomskih učinaka koji se s vanjskih tržišta prenose na naše. Inflatorni pritisci će biti smanjeni, dok je i dalje opravdana zabrinutost za stanje vodećih ekonomija unutar EU-a na koje je upućena naša ekonomija. Slično prvom tromjesečju 2023. godine, šokovi na međunarodnim tržištima su mogući i u nastavku godine, kao posljedica nastavka restriktivnih politika i podizanja razine kamatnih stopa. Ipak, smatramo da pravci djelovanja koje smo uspostavili u proteklih dvanaest mjeseci, u značajnoj mjeri, mogu podržati pozitivne trendove i stabilnost na našem tržištu.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti