Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Dodik sa partnerima najavio: Ako Schmidt riješi državnu imovinu, tu noć donosimo odluku o secesiji

Vladajuća koalicija u RS-u sastala se danas u Banjoj Luci nakon čega su se predstavnici stranaka koalicijskih partnera SNSD-a okupili iza Milorada Dodika, predsjednika RS-a dok je on otvoreno najavljivao secesiju.

Milorad Dodik danas je najavio da će preložiti koalicijskim partnerima u RS-u da razmotre svoj odnos prema SAD-u, nakon što se na crnoj listi te države našao i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

“Apsolutno je neprihvatljivo da Amerika ovako ponaša prema našim ljudima, iako to nisam potencirao ni kad sam ja bio u pitanju. Mislim da uvoditi sankcije ministru Šeraniću, čovjeku koji je privržen vladavini prava, govori koliko su oni bezočni, koliko su bezobrazni. Moj odnos prema njima će biti rigorozan, ali ćemo izgraditi zajednički stav”, najavio je Dodik.

Koalicijski partneri su razgovarali i o funkcioniranju Vlade RS-a i Narodne skupštine te o povećanju budžeta institucija BiH.

“Taj budžet smo podržali i mislimo da on omogućava da se rješava pitanje povećanja plaća i da se zaštiti uspješna pozicija RS-a”, smatra Dodik.

Danas su partneri vladajuće koalicije u RS-u potvrdili raspodjele pozicija na nivoima pomoćnika ministara i tajnika u ministarstvima te popunu kadrova u javnim poduzećima.

Komentirao je Dodik i kritike na prijenos vlasništva na nivoe lokalnih zajednice u RS-u.

“Šta je OHR? To je nešto što ne postoji, postoji visoki predstavnik koji je lažan, postoji osoblje koje opet ne postoji bez visokog predstavnika. Tako da to mogu da objese mačku gdje hoće. OHR je previše zla nanio ovdje i Amerikanci. Devastirali su Dejtonski sporazum i mislim da su u završnoj fazi degradacije Republike Srpske. Od ovog Murphya koji se stalno pojavljuje da drži neka predavanja”, poručio je Dodik.

Ponovio je svoje mišljenje da je pitanje imovine riješeno Dejtonom i Ustavom.

“BiH je dobila međunarodni suverenitet, a on isključivo podrazumijeva kontakte sa drugim zemljama, što nije sporno, ali je rečeno da ona nastavlja da funkcionira po unutrašnjem uređenju predviđenim Ustavom koji kaže da je ona sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da samo što je izričito navedeno pripada BiH, a sve drugo entitetima. Nigdje ne piše, ni u jednom članu da imovina pripada BiH. Stvar o tome da se to uvede kao problematično je uveo Ashdown. Ne može zakon o sukcesiji rušiti Ustav BiH. Oni koji žele da drže do prava, kao što priča taj iz OHR-a ili ovaj nadobudni američki veleposlanik. Sporazum o sukcesiji treba tumačiti onako kako to tvrdi Ustav. Onda bi nama recimo pripadale neke stvari. Ima stvari koje je BiH dobila i u inozemstvu, i o tome smo trebali pričati, pa da se zna koja veleposlanstva pripadaju RS-u, koja FBiH”, mišljenja je.

Dodik je na press konferenciji vladajuće koalicije u RS-u komentirao i odluke koje je ranije donio Ustavni sud u vezi sa pokušajima uzurpacije državne imovine.

“Oni sada pokušavaju, uvode Ustavni sud od 2011. godine da riješe pitanje imovine, tako što Ustavni sud kaže da to pitanje nadležnost Parlament BiH. Nigdje ne piše da je to tako. Ustavni sud nije taj koji može da to propiše niti može donositi privremene mjere. Ustavni sud ne može da radi mnoge stvari. Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo šta, a znam da pokušavaju da isceniraju ovoga što prima platu od 24.000 eura mjesečno da donese neki zakon na nivou BiH, istog trenutka je donio odluku o odvajanju Republike Srpske. Istog trenutka, neka računaju, da će se održati sjednica Narodne skupštine RS-a i ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz BiH onog trenutka kad zadiru u imovinu”, najavljuje Dodik.

Komentirao je i kritike koje mu je uputio lider SDA Bakir Izetbegović u vezi pokušaja manjeg bh. entiteta da oduzima od države njeno vlasništvo ističući kako će Dodik svojim ponašanjem dovesti do konflikta.

“Bakir Izetbegović neka se baci. Mi smo rekli da nećemo konflikt, ali nismo ni glupi da ne gledamo šta govore. Onaj Bećirović kaže ovo je pravo Bosne, gdje piše to? Republika BiH je ukinuta Dejtonom. Vi imate člana Predsjedništva koji se ponaša antidejtonski, a problem je Milorad Dodik koji to kaže sa ovim ljudima ovdje. Dirnete li nam imovinu, mi ćemo istog trenutka efektirati odluku o odvajanju. U tijeku noći ćemo donijeti odluku o tome. Ako oni hoće neka to provjere, neka izvole. Imovina je crvena linija. Neće se to dogoditi na nivou Parlamenta BiH”, otvoreno je najavio Dodik secesiju.

Istakao je i da neće biti sukoba, ali da će se svaki ulazak oružanih snaga “jednog entiteta u drugi smatrati agresijom”.

“Mi nećemo ni milimetra nigdje ući. Stalno prizivaju neki sukob. MI ćemo RS braniti, nemamo razloga da nekoga napadamo. RS je naš grunt, i BiH je sastavljena od entieta. Nama su dana prava Dejtonom i mi ih uzimamo. Murphy sa svojim frustracijama lobira za muslimane. Nas se to ne tiče”, zaključio je.

Državno Tužiteljstvo, kao ni druge institucije u BiH, ali ni SNSD-ovi koalicijski partneri iz FBiH još uvijek ne reagiraju na Dodikove najave secesije, a i kako bi kad Dodik govori vrlo jasno i precizno, bez uvijanja.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti