Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Lastavice na markama Hrvatske pošte Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana lastavica koji se obilježava 19. ožujka, a prve proslave započele su još u XVII. stoljeću u gradu San Juan Capistrano.

Dolazak lastavica, najpoznatijih ptica selica, najavljuje dolazak proljeća. Smatra se da lastavice potječu iz Afrike, gdje živi najviše vrsta, a nastanjuju sve kontinente osim Antarktika. Imaju vitko tijelo, uska šiljata krila i specifičan rep.

U BiH lastavica je prisutna tijekom proljeća i ljeti, a zimuje u Africi. Iako se njena gnijezda najčešće nalaze u malim naseljima u poljoprivrednim krajevima, lastavice se gnijezde i u većim gradovima.

Gnijezdo grade od blata i suhih grančica, a s unutarnje strane oblažu ga perjem. Njihov opstanak sve više ovisi o ljudima, a na svima nama je da pozitivnim djelovanjem pomognemo očuvanju ove vrste.

Autor likovnog rješenja je Dario Pehar, a marke se u poštanskom prometu koriste od 19. ožujka 2023. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti