Nedjelja, 26 ožujka, 2023
spot_img
spot_img
- Oglas -spot_img

Teška sjednica i teški zaključci SDA: Pozvali ‘osmorku’ da odustanu imenovati kadar HDZ-a za ustavnog suca

Stranka demokratske akcije je održala danas redovnu sjednicu Glavnog odbora ove stranke na kojoj su donijeli nekoliko zaključaka u vezi sa najvažnijim temama u državi trenutno.

Zaključci se odnose na poziv međunarodnoj zajednici da sankcioniraju one koji podrivaju Bosnu i Hercegovinu, a još jednom su Američko veleposlanstvo pozvali da dostave dokaze o SDA-ovom kriminalu i korupciji.

“SDA Poziva Veleposlanstvo SAD-a da javnosti predoči dokaze protiv SDA o navodnoj blokadi, korupciji i posljednjim optužbama u vezi sa bivšim direktorom OSA-e Osmana Mehmedagića”, pročitala je Jasmina Bišćević-Tokić čitajući zaključke sa sastanka.

Ona je istaknula da je jedini cilj tih obrazloženja Američkog ministarstva financija da se SDA istisne iz vlasti. Slično su kazali i za oduzimanje master zvanja Sebiji Izetbegović.

U četvrtom zaključku su se dotakli upravo njezine diplome, odnosno nedavne situacije u kojoj je Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo zvanje direktorici KCUS-a.

“Odluka poništavanja zvanja je dio politički motiviranih odluka, čiji je cilj podrivanje SDA u procesu formiranja vlasti”, kazala je Bišćević-Tokić.

U petom zaključku pozivaju Osmorku da odustane od namjere da u Ustavni sud BiH imenuje kadar HDZ-a jer bi, kako navode, “u zamjenu za poziciju u vlasti, tako isporučili HDZ-u Ustavni sud BiH”.

Na kraju naglašavaju da se vlast može formirati isključivo u skladu sa Ustavom FBiH i dogovorom stranka koje imaju predstavnike u rukovodstvu FBiH. Stoga su pozvali da se prestane s pokušajima neustavnog formiranja Vlade FBiH.

“Dođite pameti ljudi, pročitajte Ustav, ne možete tu stvar raditi bez nas”, poručio je Bakir Izetbegović nakon sjednice.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

Najpopularnije vijesti

- Oglas -