Subota, 18 svibnja, 2024
- Oglas -

Željana Zovko na zasjedanju u Bruxellesu kritizirala imenovanje Alkalaja za veleposlanika koji je glasovao proiranski

Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka je na zasjedanju Odbora za vanjske poslove EU-a problematizirala imenovanje Svena Alkalaja za veleposlanika Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Zovko je zasmetalo to što je Alkalaj kao veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama ostao suzdržan prilikom glasanja o osuđivanju kršenja ljudskih prava u Iranu.

“Mi smo vidjeli da su proteklih dana imenovane osobe koje su vanjsku i sigurnosnu politiku Bosne i Hercegovine dovodili u pitanje, veleposlanik koji je bio u New Yorku koji je apstinirao u slučaju Irana je izgleda imenovan u Washingotn, pod incijativom Željka Komšića.

Koliko je moguće da Vijeće ministara prevaziđe da se u budućnosti takve situacije ne događaju i da Bosna i Hercegovina bude usuglašena sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU, poglavito u ovim trenucima koje čitav svijet zahtjeva?”, pitala je Zovko.

Odgovor Borjane Krišto se sveo na to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nema ovlasti da vodi vanjsku politiku i da hrvatski narod trpi nepravdu, a da se preko institucije Predsjedništva imenuju veleposlanici, te da nema mogućnost da djeluje po pitanju imenovanja veleposlanika i konzula.

“Izvršna vlast učiniti sve da na svaki način kažemo i ukažemo na poziciju, kao legitimni politički predstavnik naroda na situaciju probleme i unutrašnje odnose, i prilike u Bosni i Hercegovini zbog neriješenog jednog takvog pitanja i zbog nepravde koju hrvatski narod kao konstitutivan, suveren i ustavotvoran narod ima i u situacijama Predsjedništva, a preko te institucije se imenuju veleposlanici i ni na kakav način nemamo mogućnost da imenujemo veleposlanike, veleposlanike ili konzule koji će prenositi i riječ i volju hrvatskog konstitutivnog naroda”, kazala je Krišto.

Krišto je u svome odgovoru zanemarilo to da veleposlanici nisu imenovani kako bi predstavljali i prenosili volju bilo kojeg konstitutivnog ili nekonstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, nego stavove države Bosne i Hercegovine, prenosi klix.ba no naš odgovor bi bio ako bošnjački i srpski narod imaju pravo na imenovanje veleposlanika koji će iznositi i braniti stavove BiH onda bi trebao i hrvatski narod birati svoje veleposlanike koje će braniti i iznositi stavove BiH. Predsjednica Krišto nije pogriješila u svojem odgovoru eurozastupnici Željani Zovko, primjećuje ABCportal.info

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti