Nedjelja, 26 ožujka, 2023
spot_img
spot_img
- Oglas -spot_img

Dodik objavio da prekida komunikaciju s veleposlanstvima SAD-a i Velike Britanije, ima zaleđinu. Je li ga moguće zaustaviti?

Iako (prividno) ne uživa skoro nikakav politički ugled u međunarodnim krugovima niti u dijelu domaće bh javnosti Milorad Dodik je svakako među najvećim političarima u ovom djelu regije. Političar koji je vrlo lako postigao raznu da smije reći uglavnom što ga volja i da za to ne snosi gotovo nikakve kritike ili sankcije.

Nekoliko njegovih izjava u posljednjih par dana su možda one koje možemo svrstati u najopasnije s obzirom da Dodik sve izravnije prijeti Sarajevu da će ih otkačiti te otcijepiti Republiku Srpsku. Doduše, nije to prvi put da Dodik spomene otcijepljenje i samostalnost RS-a ali do sada nije nikad zvučao politički izravnije. Danas je otišao korak i dalje jer je nagovijestio prekid bilo kakve političke komunikacije sa SAD-om i Velikom Britanijom. Ova informacija je doista zabrinjavajuća s obzirom da Dodik ima jasnu zaleđinu, najvjerojatnije Rusiju, koja prati situaciju u BiH.

Nema nikakvih dvojbi da će svaki pokušaj Amerike ili Britanije da ugrozi Dodika I Republiku Srpsku naići na žestok otpor Rusije pa i izravno miješanje bez bilo kakvog ustezanja. Sigurno bi svi voljeli da ovo nije istina međutim … sve je jasnije.

Sve je jasnije da se Dodika ne može zaustaviti a njegove namjere su i više nego jasne i nedvosmislene. Jedini cilj je samostalna Republika Srpska koju će Dodik na sve moguće načine pokušati progurati pa ako hoćete i kao zamjenu za samostalnost Kosova. Iako često iz Sarajeva se može čuti da Dodik samo priča priče, današnji prekid komunikacije sa SAD-om i Velikom Britanijom te otvorenim nepriznavanjem Visokog predstavnika Christiana Schmidta čije Odluke ne objavljuje u službenim novinama RS-a daju nam za pravo da trebamo itekako biti zabrinuti za stanje u BiH.

Inzistiranje međunarodne zajednice da ‘imovinom’ centralizira BiH na uštrb Republike Srpske postupno bi moglo dovesti do novih konflikta u ovoj zemlji.

www.abcportal.info

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

Najpopularnije vijesti

- Oglas -