Nedjelja, 26 ožujka, 2023
spot_img
spot_img
- Oglas -spot_img

Hrvatski sud oslobodio optužbe pripadnika HVO-a Marka Radića

Nekadašnji pripadnik HVO-a Marko Radić danas je nepravomoćno na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima iz redova Armije BiH u svibnju 1993. godine kod Uskoplja.

Prema optužnici, pripadnici HVO-a su za vrijeme rata u BiH krajem svibnja 1993. godine na području Gornjeg Vakufa/Uskoplja, zarobili dvojicu pripadnika Armije RBiH, Rešada Karahodžića i Bajru Gudića, kojeg je hicima u glavu i leđa navodno ubio ovaj pripadnik HVO-a.

Sutkinja Tamara Pleše je u obrazloženju oslobađajuće presude istaknula da je riječ o “strašnom ratnom zločinu”, ali je naglasila da se sud ne može složiti s konstatacijom da za ratni ili bilo koji drugi zločin odgovara bilo tko.

Dodajući kako iz dokaznog postupka ne proizlazi da je utvrđen identitet počinitelja, sutkinja je kazala da je jedini neposredni svjedok događaja Karahodžić koji u sva tri iskaza nije spomenuo identitet počinitelja.

“Isti dan kada je zločin počinjen, Karahodžić je rekao da je počinitelj osoba koju zovu Marica. Optuženom je nadimak Macaro ili Makaro, pa tu čak ni rod nadimka nije pogođen”, rekla je sutkinja.

Dodala je da se ne temelju toga ne može zaključiti identitet počinitelja, pogotovo zato što su se tijekom postupka spominjala druga dva imena, a te osobe nisu optužene.

Sutkinja Pleše je nadodala kako je Karahodžić iskazivao da je Gudićev otac sam došao do identiteta počinitelja te da je od Karahodžića tražio da ga potvrdi, što je on odbio jer nije znao njihov identitet.

“Presude se donose na temelju dokaza, a ovdje nema dokaza iz kojih bi bez ikakve sumnje proizlazilo da je Radić počinitelj”, tvrdi sutkinja Pleše.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

Najpopularnije vijesti

- Oglas -