Nedjelja, 26 ožujka, 2023
spot_img
spot_img
- Oglas -spot_img

Općina Prozor-Rama traži zaštitu šume na svom području

Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH upozorilo je na nezakonito gospodarenje šumama u Općini Prozor-Rama i Hercegovačko-neretvanskoj županiji te je pozvalo na usvajanje županijskog i federalnog zakona o šumama.

Općina Prozor – Rama je 7. ožujka od Javnog poduzeća Šumsko gospodarsko društvo “Šume Hercegovačko neretvanske” d.o.o. Mostar zaprimila planove gospodarenja u šumama u takozvanim šumsko gospodarskim područjima “Srednje neretvansko” i “Šume na kršu”.

Iz Resursnog Aarhus centar u BiH priopćeno je kako je najavljena sječa nelegalna zbog nepostojanja zakona o šumama, usvojenih šumskogospodarskih osnova i bez adekvatnog pravnog uporišta.

Stoga se načelnik Općine Prozor-Rama obratio Pravobraniteljstvu Bosne i Hercegovime s dopisom da se poduzmu mjere zaštite šume u vlasništvu države BiH od nedozvoljene i nezakonite sječe.

Ukoliko se mjere ne poduzmu, općina Prozor-Rama poduzeti će sve potrebe akcije sa ciljem očuvanja okoliša, uključujući i upoznavanje nadležnih tužiteljstava i informiranje medija o ovoj problematici.

Slučaj masovne, nekažnjene pljačke šumskog bogatstva po BiH, koja se po nekim izvorima mjeri milijardama konvertibilnih maraka, navodi Resursni Aarhus centar u BiH, jedan je od najočitijih pokazatelja postojanja sistemske korupcije u BiH i umiješanosti vladajućih stranaka u ovaj kriminal. Nepostojanje adekvatne (ili nikakve) zakonske regulative dovodi čak i do sukoba oko teritorija i nadležnosti.

Ilegalnu sječe i koruptivne radnje u oblasti šumarstva na području Općine Prozor-Rama, kao i na području cijele Bosne i Hercegovine moguće je spriječiti, a jedan od načina je usvajanje Zakona o šumama FBiH, odnosno županijskog zakona o šumama, navodi se u priopćenju.

Projekt “ZAŠTITIMO NAŠE ŠUME!” provodi Udruženje Resursni Aarhus centar u BiH, u okviru šireg programa „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, koji implementiraju Centri civilnih inicijativa (CCI), kao glavni implementator uz financijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

Najpopularnije vijesti

- Oglas -