Srijeda, 27 rujna, 2023
- Oglas -

Zašto Širokobriježanin Marin Vukoja smeta radikalcima iz SDA i DF-a i ne žele ga za ustavnog suca

Sveučilični profesor Pravnog fakulteta u Zenici Nezir Pivić, koji je donedavno bio SDA-ov zamjenik ministra pravde BiH, pitao je javnost i lidere Trojke kako Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi može biti najbolje ocijenjeni kandidat od Sanele Butigan-Gorušanović?

Pivić je na svom Facebook zidu napisao reakciju da je kao član Zakonodavno-pravne komisije i Komisije za ustavna pitanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH šokiran današnjom najavom Nermina Nikšića da će SDP podržati imenovanje Marina Vukoje za suca Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je Vukoja “najbolje rangiran kandidat” na listi.

“Isto već od ranije tvrdi i Elmedin Konaković, ali i Edin Forto. Kako je zaista Vukoja postao ‘najbolje rangiran kanidat’ i koja je komisija sastavila tu listu? Listu je sastavila Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBIH. Komisija koja se do sada popunjavala prema principu da stranka sa najviše zastupnika dobiva i najviše mjesta”, napisao je Pivić te dodao:

“Međutim, ‘Osmorka’ je to promijenila u korist HDZ-a, koji sa 15 zastupnika tako dobiva 3 člana ove komisije uz predsjednika komisije, dok je SDA sa 26 poslanika dobila jednog člana. Predsjednik komisije je Mladen Bošković, a zamjenik Damir Mašić. Tako je Marin Vukoja bez dana iskustva u praksi, zaposlen na poziciji tajnika od strane ove Komisije ocijenjen kao bolji kandidat od suca Općinskog suda u Sarajevu i potpredsjednice VSTV BiH Sanele Gorušanović Butigan. Važnu ulogu u procesu bodovanja, odigrao je i član NIP-a u Radnoj grupi za imenovanje suca Ustavnog suda BIH koji je također dao prednost tajniku ispred sutkinje.”

Na kraju je kazao da da bi Konaković, Forto i Nikšić za najboljeg kandidata “izabrali i konja kada bi im to predložio Dragan Čović u stilu Kaligule.”

“Izbor sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije imenovanje za direktora kantonalnog poduzeća ili kakvu drugu javnu funkciju na period od četiri godine. Imenovanje suca određuje pravac i djelovanje Ustavnog suda za period od 15 do 20 godina. Imenovanje koje ostavlja dalekosežne pravne i političke posljedice, posebno kada znamo da je Ustavni sud posljednja linija odbrane ustavnog poretka, nadležnosti i imovine države Bosne i Hercegovine. Nikšić, Konaković i Forto postali su džuboks Dragana Čovića ispunjavajući sve njegove želje.”, zaključio je vidno nervozni i uznemireni Pivić.

Naime, Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH treba utvrditi prijedlog za izbor suca Ustavnog suda BiH iz kvote federalnih sudaca.

Posljednjih dana se govorilo o tome hoće li Naša stranka i SDP podržati da se Predstavničkom domu FBiH dostavi samo ime prvorangiranog Marina Vukoje, aktualnog tajnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH ili će se dostaviti lista kandidata na kojoj će se naći i sutkinja i potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Sanela Gorušanović-Butigan.

No, iz izjava lidera SDP-a Nermina Nikšića i HDZ-ovog Dragana Čovića vidljivo je da će Predstavnički dom glasati o izboru Vukoje, odnosno samo o jednom imenu.

Nikšić je danas kazao kako će SDP glasati za prvorangiranog suca, dok je Čović jasno poručio da će Vukoja definitivno biti izabran za suca Ustavnog suda.

Facebook komentari

Povezane vijesti

48,256FanovaLajkaj
850PratiteljaPrati
190PratiteljaPrati
- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_imgspot_img

Najpopularnije vijesti